Nezaměstnanost v EU dál láme rekordy, v červnu stoupla na 8,9 procenta

Brusel - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii dál láme rekordy. V červnu vzrostla na 8,9 procenta z květnových 8,8 procenta. Ještě horší situace panuje v zemích platících eurem. Nezaměstnanost v eurozóně se už vyšplhala na 9,4 z květnových 9,3 procenta, což je vůbec nejvyšší hodnota za deset let existence společné měny. Podle analytiků míra nezaměstnanosti dále poroste, byť mírnějším tempem. Nejhorší situace na trhu práce je podle statistik ve Španělsku a v Pobaltí.

V porovnání s předchozím měsícem narostla evropská armáda nezaměstnaných o 246 tisíc lidí. Nárůst nezaměstnanosti je však daleko více patrný při meziročním srovnání. Od června 2008 do června letošního roku totiž v celé Evropské unii přišlo o práci více než pět milionů lidí a v eurozóně více než tři miliony.

S nejvyšším počtem nezaměstnaných se potýká Španělsko, kde míra nezaměstnanosti činí 18,1 procenta a podle odhadů by na konci roku mohla dosáhnout i 20 procent. Tradičně špatně si vedou krizí těžce zasažené pobaltské státy. V Litvě nezaměstnanost činí 17,2 procenta a v Estonsku 17 procent.

Pavel Mertlík, hlavní ekonom Raiffeisenbank:

„Nezaměstnanost bezesporu poroste dál, v dohledné době přesáhne 10 procent. Důležité je, že tempo zvyšování už nebude tak rychlé.“

Pavel Hnát, ekonom VŠE:

„Nezaměstnanost bohužel má ten vývoj trochu zpožděný a v podstatě všechny prognózy pro ČR i Evropskou unii se shodují na tom, že dosáhneme té dvouciferné nezaměstnanosti.“


Česko dýchá na záda premiantům

V Česku v červnu nezaměstnanost byla 6,3 procenta, což je jeden z nejnižších ukazatelů v celé unii. Tato statistika se ale mírně liší od statistiky ministerstva práce a sociálních věcí, která je v Česku známější a ukazuje i vyšší nezaměstnanost. Ministerstvo totiž používá odlišnou metodiku.


I tak se ale v EU najdou státy s nižší nezaměstnaností, než má ČR. Nejlépe si přitom vedou Nizozemci, kde míra nezaměstnanosti činí 3,3 procenta a Rakušané se 4,4 procenta.

Nezaměstnanost EU27
Zdroj: ČT24/ČTK