Dluhy Čechů jen za červen vzrostly o více než 10 miliard

Praha - České domácnosti se stále více zadlužují. Dluhy u bank a dalších finančních institucí se proti květnu zvýšily o 10,24 miliardy korun na 933,1 miliardy korun. Za poslední rok dluhy domácností vyskočily o 133,4 miliardy korun, tedy zhruba o 16 procent. Vyplývá to ze statistik České národní banky. V evropském srovnání Češi však zdaleka nepatří k rekordmanům.

České domácnosti se v době recese zadlužují víc, než spoří. Za poslední rok uložily 122 miliard korun, tedy zhruba o 11 miliard méně, než o kolik vzrostly dluhy. „Musím říct, že s přibývajícím zadlužením roste i ten počet lidí, kteří nejsou schopni splácet svoje úvěry,“ upozornila v rozhovoru pro ČT24 Andrea Běhálková z poradny při finanční tísni SPES.

Naopak analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek nepovažuje bující zadlužování v době recese za vážný problém. „Rostoucí zadlužení domácností vidím jako přirozený jev. Meziroční přírůstky zadlužení domácností jsou sice stále dvojciferné, ale citelně zpomalují,“ připomněl.

Češi se stále více zadlužují (zdroj: ČT24)

Analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš:

„Věřitelská pozice domácností se nějak výrazně nemění a pohybuje se kolem 60 procent, to znamená, že domácnosti si nabraly vkladů ve výši zhruba 60 procent toho, co jim leží na bankovních účtech.“


Každý obyvatel Česka nyní dluží finančním institucím v průměru 89 072 korun. Češi tak zdaleka nepatří k nejzadluženějším národům v Evropě. Předstihuje je například Anglie, Německo či další země. U některých zemí poměr úvěrů ke vkladům dokonce přesahuje sto procent. Rekordmanem je v tomto ohledu Maďarsko. Lidé tam mají půjčováno dvakrát tolik peněz, než kolik mají uloženo v bankách.