Diamanty nabízejí investorům stabilní výnos i v době krize

Praha - O diamantech se říká, že jsou nejkoncentrovanějším bohatstvím. Krom své blyštivé krásy nabízejí diamanty v době rozkolísaných akciových a komoditních trhů zajímavou investiční alternativu s jistým výnosem. Přestože se cena diamantů odvozuje i od objemu vytěžených kamenů a od obratu prodeje, v uplynulých deseti letech byl diamant díky stabilnímu růstu cen vyhodnocen jako nejstabilnější investice.

„Diamant samozřejmě není lék na všechny vaše finance, je to pouze na určitou část vašeho finančmního portfolia,“ upozorňuje generální ředitel největšího českého prodejce investičních diamantů a diamantových šperků Diamonds International Corporation Přemysl Synek. Doporučuje své investiční záměry nejprve konzultovat s odborníky.

Přemysl Synek, generální ředitel Diamonds International Corporation:

„Podstatným faktorem je, že cena diamantu neustále roste, a to určitým koeficientem, který je vždy vyšší než míra inflace ve vyspělých zemích.“

Rozhovor s Přemyslem Synkem (zdroj: ČT24)

K tomu, aby diamant nebyl jen ozdobou a přinášel významnější zhodnocení, je ovšem třeba připravit si větší obnos. „Investiční kameny, které určité zhodnocení přinášejí, začínají od jednoho karátu, což je asi od čtvrt milionu výš,“ řekl Synek.

V poslední době zažil trh s diamanty neobvyklé otřesy. Poté, co desetiletí rostl vysokým tempem obrat a také cena prodaných diamantů, zaznamenal obchod s diamanty koncem loňského roku značný pokles, i vzhledem k propukající hospodářské krizi. Producenti se následně rozhodli omezit výrobu a ceny stabilizovali.

„Kolísání cen v porovnání s jakýmikoli jinými investicemi je minimální, protože za posledních deset let ta cena rostla o desítky, někdy i o stovky procent a jednou jedinkrát, to bylo právě loni ke konci roku klesla zhruba o deset procent. Nicméně meziročně pořád jsme v kladných číslech,“ uzavírá Synek.

Modrý diamant
Zdroj: ČT24