Solární elektrárny jsou dobrou investicí, uvědomují si to i zloději

Praha/Holýšov - Solárních elektráren v Česku rychle přibývá. Podle odborníků je investice do nich velmi výhodná. Rozvoji solární energetiky totiž značně napomáhají státní dotace, které bohatě vykompenzují vysoké náklady na výstavbu solárních zařízení. V poslední době se ale musí majitelé elektráren vyrovnávat s jedním velkým problémem, solární moduly se často stávají terčem zlodějů.

„Stát vám garantuje, že peníze vložené do takového projektu se vám vrátí. Osm, deset let ta elektrárna vydělává na sebe, dalších deset vydělává jistě pro vás, a když má delší životnost, tak i déle,“ upřesnil v rozhovoru pro ČT24 mluvčí západočeské pobočky ČEZu Martin Sobotka.

Problémem při výstavbě ovšem bývá velká náročnost elektrárny na plochu. „Osm hektarů vyprodukuje elektrickou energii pro cca 600 domácností,“ připomněl jednatel solárního parku Holýšov Karel Benda. I tento problém se už ale daří řešit. Solární elektrárny vyrůstají na místech, která by byla jinak jen velmi těžko využitelná. A to je i případ holýšovské elektrárny. „My jsme tento solární park chytře vybudovali na pozemku bývalé skládky,“ uvedl Sobotka.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Solární panely ale nejsou zrovna levnou záležitostí, čehož si všimli už i zloději, kteří se začínají stávat postrachem majitelů solárních elektráren. Panely je proto třeba důsledně zabezpečit. „My máme solární panely zabezpečená tak, že pokud by zloděj chtěl ukrást modul, tak by ho musel zničit,“ prozradila mluvčí solárního parku Holýšov Lenka Šleglová.

Právě u Holýšova je teď zabezpečení panelů žhavou záležitostí, jedna z firem tam totiž před nedávnem přišla o značnou část solárního parku. Neznámý pachatel jí odcizil 54 již nainstalovaných panelů. Vzniklá škoda přesáhla milion korun.