Americké úřady zavřely dalších pět bank, letos už 69

Washington - Americké regulační úřady nechaly zavřít dalších pět bank, čímž se počet tamních finančních ústavů, které neustály krizi, od začátku roku vyšplhal na 69. Na banky nepříznivě doléhá především hospodářský útlum a pokles cen nemovitostí, počet krachů bank se tak prudce zvyšuje. Ukončit činnost na pokyn úřadů musely finanční ústavy Mutual Bank z města Harvey ve státě Illinois, Peoples Community Bankcorp z West Chester v Ohiu, dále First BankAmericano z města Elizabeth ve státě New Jersey, Integrity Bank z Jupiteru na Floridě a First State Bank of Altus z města Altus ve státě Oklahoma.

Klienti všech pěti zkrachovalých bank se ke svým penězům mohou o víkendu dostat prostřednictvím šeků, bankomatů nebo debetních karet. Úřady již stanovily, které banky zkrachovalé ústavy převezmou, takže klienti padlých bank od příštího týdne budou dál chodit na svou pobočku, pouze s tím rozdílem, že už budou patřit pod jinou banku.

Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) odhaduje, že bude muset na odškodnění klientů pěti nově zkrachovalých bank ze svého fondu vynaložit asi 911,7 milionu dolarů (asi 16,5 miliardy Kč).

V roce 2008 v USA zkrachovalo celkem 25 bank. To byl značný nárůst proti roku 2007, kdy skončily jen tři bankovní ústavy. Za začátek současné finanční krize se oficiálně považuje prosinec 2007. Největší bankou, která za současné krize zkrachovala, je Washington Mutual. To byl vůbec největší bankovní krach v historii Spojených států.

Vydáno pod