Developerské firmy se dál předhání ve slevách na byty

Praha - Poptávka po nových bytech se stále ani zdaleka nepřibližuje úrovni z minulých let. Realitní firmy se proto i nadále snaží rozhýbat zájem kupujících a současně pokořit konkurenci nejrůznějšími slevami a bonusy. Nezájem o nové byty podle Drahomíry Dubské z Českého statistického úřadu (ČSÚ) zvýraznila i horší dostupnost hypoték.

„Indikátor důvěry spotřebitelů v budoucnost se začal zejména ve druhé polovině roku 2008 výrazně propadat, přestože další faktory poptávky po vlastním bydlení dále přetrvávaly,“ uvedla Dubská. Developerské firmy mají na rozhýbání trhu různé metody. Například Central Group vyhlásil na léto plošné slevy na všechny byty a domy ve výši deseti procent.

Společnost Ekospol v některých projektech nabízí slevu přesahující 600 tisíc korun. Zároveň přesvědčuje, že když kupující najde v Praze srovnatelný byt za nižší cenu, cenu dorovná a ještě mu navrch sleví dalších 50 tisíc korun. Skanska Reality láká na poukázku na vybavení bytu v hodnotě 30 tisíc korun pro každého, kdo si u ní už koupil byt a sežene firmě dalšího kupce. Aktuální čísla o kupních cenách bytů za letošní rok zatím ČSÚ nemá. Ale už i jeho údaje o nabídkových cenách hovoří o jejich poklesu za druhé čtvrtletí o 5,5 procenta.