Sklárna Egermann obnovila po čtyřech měsících výrobu

Nový Bor (Českolipsko) - Novoborská sklárna Egermann obnovila po čtyřměsíční odstávce produkci. Výrobce luxusního skla přerušil výrobu kvůli nedostatku hotovosti koncem letošního března. Všech jejich 300 zaměstnanců, kteří tehdy dali výpovědi a odešli dohodou, se mohlo do firmy vrátit, řekl majitel sklárny Robert Uksa.

Důvodem přerušení výroby byly také ceny surovin. I když cena zlata, které se používá ke zdobení, oproti předpokladům neklesla, plyn zlevnil o třetinu. Podle Jaromíra Panušky, technologa sklárny Egermann, by se nevyplatily ani finanční prostředky vynaložené na výplaty sklářů, kteří byli dosud doma se šedesáti procenty platu.

Sklárna se připravovala na obnovu výroby dva týdny

Reportáž a vstup Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Sklárna se připravovala na obnovení výroby více než dva týdny. Náklady s tím spojené se vyšplhaly asi na půl milionu korun, dalších 15 milionů investovala firma do oprav, které by při běžném provozu nemohla provést.
„Zakázky pro příští období máme, během odstávky jsme prodávali ze skladu,“ poznamenal Uksa. Sklárna vyrábí sklo dekorované červenou lazurou, její roční tržby se pohybují kolem 130 milionů korun. Téměř všechna produkce jde na vývoz do Íránu, Ruska, na Blízký východ a do Japonska.

Českolipsko je pátým regionem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi. Koncem června tam bylo bez práce 13,2 procenta lidí. V samotném Novém Boru je evidována dokonce 18procentní nezaměstnanost, otevření sklárny by mohlo přinést snížení o 1,5 procenta. „Dneska v podstatě každé vytvořené místo v Novém Boru je pro nás dar,“ prohlásil starosta Nového Boru Jindřich Mareš.

Vydáno pod