ČEZ vyhlásil tendr na dostavbu Temelína

Praha - Elektrárenská společnost ČEZ dnes oficiálně začala hledat stavitele nových bloků jaderné elektrárny Temelín. Jedná se o další krok v administrativní přípravě k rozšíření mladší ze dvou českých jaderných elektráren. Její dva nové bloky by podle ČEZ mohly v Temelíně vyrůst do 15 let. Hodnota zakázky není veřejně známá, odhaduje se ale na 250 miliard korun. Kromě dostavby Temelína má navíc kandidát předložit i jednostranné návrhy na výstavbu tří dalších jaderných bloků jinde v Evropě. Spuštěný tendr tak patří k vůbec největším v historii České republiky.

České firmy sice v době krize spotřebovávají stále méně energie a Česká republika energii vyváží, ale experti o nutnosti nových bloků nepochybují. „Po roce 2015 začnou postupně dosluhovat uhelné elektrárny v ČR a nový zdroj v Temelíně by měl nahradit jejich výkon,“ vysvětluje analytik UniCredit Global Daniel Karpíšek.

Ladislav Kříž, mluvčí ČEZ:

„Jaderná energetika má nevýhodu vysoké počáteční investice, ale splácí to dlouhodobým levným provozem.“

Jelikož výstavbu nových jaderných bloků komplikuje nejvíc složitá administrativa, je nutné se připravovat na energetickou situaci v dlouhém období. Samotná příprava tak zabere sedm až osm let a termín spuštění elektrárny posune až do dvacátých let. „Jde zřejmě o nejnáročnější administrativní proces v rámci Evropské unie, například ve Francii trvala administrativní část schvalování JE Flamanville pouze dva a půl roku,“ poznamenal mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.


ČEZ odstartoval tendr na rozšíření Temelína, přestože dostavbu jaderné elektrárny ještě neschválila vláda. O posouzení vlivu na životní prostředí požádala firma před rokem. ČEZ už se nicméně dohodl s Jihočeským krajem. Ten nebude dostavbě elektrárny bránit výměnou za štědré dotace.

ČEZ loni narazil na ministerstvu životního prostředí, které se pod vedením Martina Bursíka stavělo proti jaderné energetice. Tradičně proti jsou některá ekologická hnutí, například Jihočeské matky. Těm vadí riziko závažných havárií a problém nakládání s vyhořelým jaderným palivem. „Nové reaktory jsou daleko efektivnější, využívají tu surovinu, uran, daleko více. Jsou i z hlediska životního prostředí lepší než stávající elektrárny,“ snaží se odpůrce uklidnit Kříž.

Daniel Karpíšek, analytik UniCredit Global:

„Po volbách by další schvalovací proces neměl být problém.“


Výkon a konkrétní typ nových bloků budou podle ČEZ výsledkem právě zahájené veřejné zakázky. Půjde o lehkovodní tlakovodní reaktory nové generace. Jejich výhodou jsou nižší náklady na výstavbu, kratší doba stavby, delší životnost, méně radioaktivního odpadu a celkově vyšší efektivnost provozu.

Dvouleté rozhodování 

K záměru dostavit Temelín dospělo podle Kříže vedení společnosti ČEZ po dvouleté analýze, která zvažovala „všechny varianty včetně dovozu černého uhlí po nejoptimističtější varianty rozvoje obnovitelných zdrojů“. „Dostavba elektrárny Temelín přispěje do budoucna ke snížení růstu závislosti na dovozech energií ze zahraničí a pomůže udržet energetickou bezpečnost státu a splnit závazky a cíle ochrany klimatu,“ píše se v tiskové zprávě.