Evropský průmysl směřuje k růstu

Londýn - Pokles průmyslové aktivity v eurozóně zřejmě zvolna odeznívá. Index nákupního managementu (PMI), který sestavuje organizace Markit, v červenci vystoupil na 46,3 bodu a je nejvýše od loňského srpna. Zvýšil se tak ze zpřesněné červnové hodnoty 42,6 bodu. Za 12 let, co tento indikátor existuje, byl červencový růst druhý největší.

Nepatrný růst aktivity už v červenci podle indexu PMI registruje Německo, Francie a Španělsko, tedy tři ze čtyř největších ekonomik eurozóny. Červencový vývoj podle ekonomů ukazuje, že eurozóna se pomalu dostává z nejhlubší recese od druhé světové války.

Červencovou hodnotu Markit zpřesnil směrem k vyššímu růstu. V předběžné zprávě ji stanovil na 46 bodů. Indikátor se tak blíží 50 bodům, což je hranice mezi poklesem a růstem aktivity. Pokud index zůstává pod 50 body, znamená to, že aktivita klesá. Nad 50 body ukazuje růst aktivity. Index je nyní výrazně nad minimem 33,5 bodu, kde byl v únoru.

Největší skok zaznamenal index pro Německo, které má největší ekonomiku v eurozóně a sídlí tam i řada nejznámějších průmyslových firem. Index vzrostl nejvíce za dobu, kdy se indikátor sestavuje, stále se ale drží pod 50 body, což naznačuje pokles. Růst už ale registrují některé dílčí indexy, a to výroba a především nové zakázky. Hodnoty těchto indexů už jsou nad 50 body.