Poškozených klientů Tomi Tour je podle pojišťovny Union až 15 tisíc

Praha - Slovenská pojišťovna Union již má seznam všech klientů, kteří si koupili zájezd zkrachovalé cestovní kanceláře Tomi Tour a neodjeli na něj. Podle mluvčí pojišťovny Judity Smatanové předběžný odhad hovoří o 14 až 15 tisících turistů. Číslo zhruba odpovídá údajům, které před časem zveřejnil obchodní ředitel Tomi Tour Václav Fischer.

„Náš odbor likvidace vyčísluje, jaká je celková cena, a z toho by se mohlo odvíjet odškodnění,“ uvedla Smatanová. Pojišťovna zároveň provádí ve zkrachovalé firmě audit, jenž má potvrdit, že k vyhlášení insolvence byl důvod. Výsledky kontroly účetnictví by mohly být ještě tento týden. Pokud audit ukáže, že k insolvenci nebyl finanční důvod, poškození klienti od pojišťovny nic nedostanou a vrácení peněz budou muset vymáhat na cestovní kanceláři.

S jistotou od pojišťovny nemohou nic čekat ti, kteří si koupili u Tomi Tour pouze letenku či dárkový poukaz. Předmětem pojištění byly totiž pouze zájezdy - dle zákona kombinace dvou služeb, dopravy a ubytování. „Pokud má klient pouze letenky, nepovažuje se to za zájezd a nespadá to pod pojištění, stejně tak dárkové poukázky,“ uvedla Smatanová.

Tomi Tour ukončila činnost 17. července. V zahraničí nechala zhruba 3 400 lidí. Všichni jsou již na náklady pojišťovny zpět v Česku. Okolnostmi pádu Tomi Tour se zabývá policie, případ prošetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Po zavření společnosti se objevily informace, že kancelář inkasovala peníze od klientů a partnerů i ve chvíli, kdy již bylo jasné, že se zájezdy neuskuteční.

Vydáno pod