Druhé čtvrtletí přidalo do statistik skoro 45 tisíc nezaměstnaných

Praha - Míra nezaměstnanosti ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně stoupla na 6,4 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku došlo k nárůstu o 2,2 procenta, což je nejvyšší meziroční růst úrovně nezaměstnanosti od roku 1999. Počet lidí bez práce se oproti prvním třem měsícům roku zvýšil o 44,9 procenta. Informaci přinesl Český statistický úřad.

Počet nezaměstnaných dosáhl v období od dubna do června 333,9 tisíce a v porovnání s druhým čtvrtletím roku 2008 se zvýšil o více než 113 tisíc. Nízkou míru nezaměstnanosti mají trvale vysokoškoláci (pouze 1,9 procenta) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (4,4 procenta). Naopak 23,8 procenta lidí je bez práce ve skupině osob se základním vzděláním.
Sever Moravy i Čech opět silně zasažen 

Nejhorší situace je už tradičně na severu Čech a Moravy. „Vývoj v letošním roce je velice nepříznivý, proti loňskému roku přibylo v Ostravě 34 procent uchazečů o zaměstnání, v absolutním čísle je to zhruba pět tisíc,“ upřesnila Svatava Baďurová z Úřadu práce v Ostravě.

„Já si myslím, že prvotně se ty problémy objevují jako nejvážnější v sekundárním sektoru, to znamená hlavně ve zpracovatelském průmyslu. To, že zatím nejsou ty projevy tak silné v terciárním sektoru, tedy sektoru služeb, je podle mě jen otázkou času,“ zmínil odvětví, na které propouštění doléhá nejvíce, ředitel sekce hospodářské politiky SPD ČR Boris Dlouhý.
Nejhůře jsou na tom muži zaměstnaní v průmyslu a čerství absolventi škol

„Nejvíce zasaženi jsou čerství absolventi škol, čili velmi mladí lidé, ale také zaměstnanci průmyslu, tedy ve výrobní sféře,“ shrnula analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Analytik ČSOB Petr Dufek:

„Tak rychlý nárůst nezaměstnanosti je do značné míry v ČR nevídaný. Obvykle firmy na hospodářské zpomalení reagovaly daleko pomaleji, ale ekonomická recese je přitlačila k velmi rychlému propouštění.“

Někteří nezaměstnaní řeší svoji nepříjemnou životní situaci prací na živnostenský list. „Je možné, že řada lidí, kteří přišli o zaměstnání, se pokouší o podnikání, je možné, že některé firmy se pokouší si zajistit některé služby outsourcingem,“ dodal Dlouhý.

Český statistický úřad používá pro zjišťování počtu nezaměstnaných metodiku Mezinárodní organizace práce (ILO). Odlišná metodika se promítla do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti (ILO) a míry registrované nezaměstnanosti sledované ministerstvem práce a sociálních věcí, tedy úřady práce. Tendence vývoje obou měr byly podobné, míra registrované nezaměstnanosti dosáhla ve druhém čtvrtletí hodnoty 7,9 procenta - o 2,7 procentního bodu více než před rokem.

  • Nezaměstnanost a volná pracovní místa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1028/102712.jpg
  • Lidé před úřadem práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/341/34033.jpg
  • Obecná míra nezaměstnanosti autor: ČT24, zdroj: ČSÚ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1027/102624.jpg