Systém Státní pokladny se rozjede až v roce 2012

Praha - Až v roce 2012 by měla začít fungovat poslední fáze systému Státní pokladny. Ovšem rozpočet by se v systému mohl začít připravovat již pro rok 2011. Informace vyplývají z dnešní tiskové zprávy ministerstva financí. Úřad se totiž na změně harmonogramu prací a systému financování dohodl s vítězem tendru, společností IBM. Cena projektů zůstává na přibližně 2,5 miliardy korun. Celý systém měl původně začít fungovat již od roku 2010. Systém Státní pokladny má umožnit detailní sledování hospodaření státních organizací.

Ministr financí Eduard Janota již v červnu uvedl, že neschválil konečnou podobu informačního systému Státní pokladny, takzvaný cílový koncept. V konceptu podle ministra nebyly řešeny některé detaily.

Koncept počítá se 4 fázemi 

Právě nový cílový koncept počítá se čtyřmi fázemi. Od ledna příštího roku by v rámci Státní pokladny měl začít fungovat blok Centrální účetnictví státu a blok Ekonomický informační systém úřadu vlády. Následně v lednu bude podle plánů spuštěn blok, v rámci kterého se bude připravovat a sestavovat státní rozpočet.

Od roku 2011 byl měl fungovat blok Realizace rozpočtu a od roku 2012 blok Platební styk. „Chceme jednotlivé části rozjíždět postupně a také je platit, až budou hotové,“ řekl již dříve nový šéf projektu Jan Zikl. Jeho předchůdce Pavla Nevšímala ministr financí Eduard Janota odvolal z řízení projektu koncem června.

Podstatou systému Státní pokladny by mělo být propojení státních organizací, jejichž hospodaření bude možné podrobně sledovat. Ministři tak například budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého resortu.

  • Eduard Janota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/885/88403.jpg
  • Vývoj deficitu rozpočtu v Česku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/811/81035.jpg