Letiště Praha na podzim vybere nové taxíky

Praha - Pražské ruzyňské letiště na podzim vypíše veřejnou soutěž na nové provozovatele letištních taxislužeb. S informací přišel internetový server iDnes.cz. Příští rok se údajně počet vozů taxi na letišti sníží až o 60 aut a místo tří firem budou tyto služby poskytovat jen dvě. Vítěze plánované veřejné soutěže chce státní podnik vybrat ještě letos.

„Podrobnosti k chystanému výběrovému řízení zveřejníme příští týden,“ řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. Cestující nyní na letiště a z letiště přepravují tři firmy. Patří k nim dominantní pražský dopravce AAA Radiotaxi, firma Fix Cars, která provozuje stříbrné limuzíny, a společnost Cedaz, která pasažéry vozí osmimístnými mikrobusy. Licence ale všem třem firmám vyprší příští rok. Nové smlouvy mají platit do roku 2013.

„Snažíme se tendr otevřít co nejvíc, aby si firmy, které v současnosti nemají takový vozový park, měly možnost do doby vyhlášení výběrového řízení na podzim najít dostatek partnerů,“ řekla serveru ředitelka neleteckého obchodu Marta Guthová. Šanci by tak měli dostat i menší provozovatelé taxi a osobní přepravy, kteří by se mohli spojit.

„Rádi bychom, aby tu byla auta mladší čtyř let, aby měly vozy jednotnou barvu a řidiči adekvátně vypadali,“ nastínila Guthová. Uchazeči budou muset splnit i blíže neupřesněné bezpečnostní požadavky. „Nechceme, aby tu jezdily desetileté nebo patnáctileté mercedesy, do kterých se člověk bojí sednout,“ dodala Guthová.