Škoda Power dodá do slovenských Mochovců turbíny za tři miliardy

Plzeň - Plzeňská Škoda Power dodá pro dva nové bloky slovenské jaderné elektrárny Mochovce turbíny za téměř tři miliardy korun. První ze čtyř turbín podnik předá v polovině roku 2011. Dodávky zahrnují kromě turbín, každé o výkonu 264 megawattů, i další zařízení - například řídicí systém. Dostavba druhého a třetího bloku Mochovců byla plánována už v 90. letech, projekt se ale potom zastavil.

„Oblast jaderné energetiky má velký potenciál. V minulém období jsme investovali a stále investujeme stomilionové částky do výzkumu a vývoje. Účastníme se dalších projektů,“ uvedl generální ředitel Škody Power Jiří Zapletal.

Škoda dodá pro každý z nových bloků dvě turbíny

Škodovka podepsala smlouvu se společností Slovenské elektrárny (SE), investorem třetího a čtvrtého bloku. Podnik dodá pro každý z nových bloků dvě turbíny o nominálním výkonu 264 MW. Přípravné práce v Plzni už začaly. Dodávky zahrnují kromě turbín i další zařízení, například řídicí systém a montáž.


Původně byla dostavba druhého a třetího bloku Mochovců plánována již v 90. letech minulého století, poté byl projekt pozastaven. „Oproti původně plánovanému designu bloku se nám podařilo zvýšit výkon o 40 MW na každé z turbín díky moderním konstrukčním postupům a novým technologiím, například metodám lopatkování rotorů,“ uvedl vedoucí obchodu Daniel Procházka.

Škoda Power zaznamenala dobré hospodářské výsledky

Díky boomu světové energetiky zvýšila Škoda Power, přední světový výrobce turbín, své tržby meziročně o třetinu na loňských více než 5,6 miliardy korun. Zhruba v této relaci také navýšila hrubý zisk, který předloni činil 620 milionů korun. Letos plánuje podnik utržit 6,5 miliardy korun.

Slovenské elektrárny podepsaly smlouvu s hlavními dodavateli jaderné části třetího a čtvrtého bloku elektrárny Mochovce letos v červnu. Mezi nimi je další plzeňský podnik Škoda JS, který uzavřel kontrakt za více než deset miliard korun. Dodá primární okruh, část palivového hospodářství, vnitřní spojovací potrubí, částečně systém kontroly a řízení a chladící systémy.


Celková částka potřebná na dostavbu elektrárny by se měla vyšplhat na téměř 70 miliard korun. Po spuštění obou bloků s výkonem 880 MW v roce 2012 a 2013 budou pokrývat více než pětinu spotřeby elektřiny na Slovensku. Mají především nahradit výpadek dodávek elektřiny po odstavení dvou bloků jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích, k němuž se Slovensko zavázalo před vstupem do EU.

Další vývoj se soustřeďuje na návrh nového soustrojí 1200 MW pro připravovanou stavbu nového bloku jaderné elektrárny Temelín, doplnil Jiří Zapletal.