Komerční bance klesl v pololetí zisk o desetinu na 5,76 miliardy

Praha - Komerční bance, třetí největší bance na českém trhu podle objemu aktiv, v pololetí klesl konsolidovaný čistý zisk po menšinových podílech meziročně o 10,1 procenta na 5,762 miliardy korun. Banka zaznamenala v loňském prvním pololetí zisk 6,412 miliardy korun. Analytici v průměru odhadovali horší hospodářský výsledek.

Česká spořitelna, která je co do počtu klientů i objemu aktiv největší bankou v zemi, v pololetí meziročně snížila čistý zisk o 4,4 procenta na 6,3 miliardy korun a UniCredit o takřka polovinu na 1,2 miliardy korun. ČSOB zveřejní výsledky hospodaření ve čtvrtek.

Podle Komerční banky ovlivnilo její výsledky náročné ekonomické prostředí v České republice, které v porovnání s předchozími roky zpomalilo růst výnosů a zvýšilo rizikové náklady. „K dosažení solidního výsledku Komerční banky přispělo úspěšné řízení provozních nákladů a pokračující úvěrování české ekonomiky,“ zní oficiální zdroje KB.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Podle analytiků se ale Komerční banka vypořádala se zhoršujícím se ekonomickým prostředím dobře. „KB opět prokázala, že je schopna díky silné provozní úrovni vstřebat bez výraznějších problémů rostoucí náklady na nesplácené úvěry a i v současných zhoršených podmínkách generovat solidní zisk,“ uvedl analytik firmy Atlantik FT Milan Lávička.

Generální ředitel KB nečeká lehčí situaci na trhu

Laurent Goutard, generální ředitel KB, přes známky oživování ekonomiky čeká pokračování obtížných podmínek na trhu, protože vedle podniků se budou s očekávanou rostoucí nezaměstnaností zvyšovat potíže drobných klientů. „Druhé pololetí a příští rok čekám velmi složité,“ řekl na tiskové konferenci. Goutard dnes prezentoval výsledky naposledy, protože po pěti letech odchází do Francie. Od 9. září ho střídá Henri Bonnet.

S výhledem souhlasí i analytici. „Ve zbytku roku očekáváme další výrazný nárůst počtu nesplácených úvěrů až k úrovni osmi procent a s tím související nárůst opravných položek,“ uvedl Lávička. Na konci června byl podíl nesplácených úvěrů v KB 6,4 procenta. „V příštím pololetí lze očekávat mírně se zhoršující výsledky,“ připojil se Marek Hatlapatka z firmy Cyrrus.   

Snížil se i zisk Société Générale, ovšem méně, než analytici čekali

Čistý zisk vlastníka Komerční banky, francouzské banky Société Générale, se v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížil o 52 procent na 309 milionů eur (zhruba osm miliard korun) kvůli nákladům souvisejícím se špatnými úvěry a rizikovými aktivy.


Čtvrtletní zisk nicméně výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej odhadovali na 97 milionů eur. Hospodářský výsledek navíc představuje zlepšení ve srovnání se ztrátou 278 milionů eur, kterou banka vykázala v letošním prvním čtvrtletí.

  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/888/88738.jpg
  • Komerční banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/963/96238.jpg
  • Banka Société Générale autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/134/13317.jpg