E.ON věnuje zákazníkům postiženým záplavami dar 3500 korun

Praha - Zákazníkům prokazatelně postiženým letošními záplavami věnuje energetická společnost E.ON 3500 korun. Jedná se o částku, která představuje průměrné náklady na spotřebu elektřiny pro nepřetržitý chod jednoho vysoušeče po dobu 10 dnů. Postižené domácnosti mohou o dar žádat do konce srpna. Firma plánuje vyplatit téměř čtyři miliony korun.

Jak uvedl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha, jedná se o nejspravedlivější možný model. „Pokud bychom totiž poskytli slevu ve výši určité spotřeby, zákazníci v různých produktech dodávky elektřiny z důvodu odlišné ceny by získali různou výši daru, přestože byli například postiženi stejně,“ uvedl Vácha.

Pomoc se týká výhradně staveb určených k bydlení

Finanční pomoc se týká zákazníků společnosti E.ON Energie a vztahuje se výhradně na domácnosti a rekreační objekty, tedy na stavby určené k bydlení. Do pomoci tedy nejsou zahrnuty zahrady, samostatné garáže a podobně.


O možnosti získat dar se občané postižených obcí dozví na internetových stránkách společnosti a prostřednictvím starostů obcí, které E.ON o této pomoci aktivně informuje. „Již během povodní samotných jsme se snažili v součinnosti s ostatními složkami Integrovaného záchranného systému pomáhat přímo v nejkrizovějších oblastech a naši montéři strávili mnoho hodin intenzivních prací na zprovozňování našeho zařízení,“ uvedl Vácha.

Vedle okamžité pomoci, kterou podle něj E.ON věnoval jihočeskému krajskému úřadu na povodňové konto, nyní poskytne firma pomoc přímo samotným povodní postiženým občanům.

E.ON odškodní zejména lidi z jihu Čech a Moravy

V distribuční oblasti energetické společnosti  postihly letní povodně zejména povodí řek Lužnice, Nežárky, Malše a Vltavy na území jižních Čech a Jihlavy, Dyje a Moravy na území jižní Moravy.

Také energetická společnost ČEZ poskytla pomoc lidem v záplavami postižených oblastech. Obyvatelům zaplavených domů nabídla bezplatnou rychlou revizi elektroinstalací. Opravy elektroinstalací v poškozených domech uhradí za jejich obyvatele Moravskoslezský kraj, který se s ČEZ dohodl na proplácení faktur. Již dříve ČEZ například přišel s nabídkou pro lidi, kteří v důsledku hospodářské krize přišli o zaměstnání, odpuštěním tří měsíčních záloh plateb elektřiny. Firma se tak rozhodla zaplatit pojištění plateb elektřiny pro 2,7 milionu tuzemských domácností.

Český E.ON patří do německého koncernu E.ON Energie AG, který je největším soukromým poskytovatelem energetických služeb v Evropě. Plynem a elektřinou zásobuje asi 15 milionů zákazníků. V ČR elektřinu E.ON dodává 1,4 milionu zákazníků na jihu Čech a Moravy, přičemž 88 procent tvoří domácnosti. Firmě tak patří pětinový podíl na trhu. Na jihu Čech E.ON ještě zajišťuje dodávky plynu pro 110 000 zákazníků.

  • Povodně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98086.jpg
  • Řeka Lužnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/718/71753.jpg