Tržby obchodníků v eurozóně se dál propadají, ovšem pomaleji

Brusel - Již druhý měsíc po sobě se v červnu propadly maloobchodní tržby v eurozóně. Obchodníci utržili o 0,2 procenta méně než v květnu. I když v celé unii tržby vzrostly o 0,1 procenta, tento údaj není tak důležitý jako v případě eurozóny, která je výrazně ekonomicky výkonnější než zbytek EU. Ve srovnání s předchozím měsícem však tempo propadu tržeb v eurozóně citelně zpomalilo. Zatímco v květnu obchodníci utržili o 0,5 procenta méně, v červnu to bylo právě o 0,2 procenta. V celé evropské sedmadvacítce se přitom maloobchodní tržby v květnu propadaly dokonce o 0,6 procenta, ale v červnu již mírně rostly.

Ovšem daleko výraznější je meziroční propad. Ve stejném období loňského roku se Evropská unie ještě zdaleka nepotýkala s následky hospodářského propadu jako v současnosti. Maloobchodní tržby se tak v červnu meziročně propadly o 2,4 procenta v eurozóně a o 1,7 procenta v EU.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka:

„Já bych řekl, že to číslo není moc dobré, navíc maloobchod reaguje přece jen se zpožděním. Takže na nějaké prudké oživení se nedá spolehát.“

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)

Nejlépe se vedlo Rakušanům

Přitom v červnu si obchodníci ve srovnání se stejným obdobím loňského roku polepšili jen ve čtyřech členských státech EU, v dalších třinácti se pak tržby propadly. Data za zbylých deset členských států, včetně České republiky, zatím nejsou k dispozici. Nejlépe se vedlo Rakušanům, kde tržby meziročně v červnu vzrostly o 2,7 procenta, dařilo se i obchodníkům v Británii (nárůst tržeb o 1,8 procenta), Švédsku (plus 1,2 procenta) a Polsku (plus 0,6 procenta).

Již tradičně zaznamenávají největší propad státy, které jsou nejvíce zasažené hospodářským úpadkem, tedy především země v Pobaltí. V Lotyšsku tržby obchodníků v červnu meziročně poklesly o téměř 30 procent a v Litvě o téměř 20 procent.

„Ty ekonomiky jsou dneska ne snad přímo v troskách, ale ve velkých problémech. Takhle velké propady už pochopitelně znamenají téměř strukturální rozpad ekonomiky. To je velký problém pro ty země,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 analytik INCOMA GfK Zdeněk Skála.

Tržby by se měly propadat i nadále 

Nicméně ekonomové čekají, že maloobchodní tržby by se mohly propadat i nadále, přičemž by je mohla negativně ovlivnit nezaměstnanost. Na druhou stranu se ale snižují spotřebitelské ceny, což by mohlo výraznému propadu zabránit. „Statistiky naznačují, že výdaje spotřebitelů by mohly v eurozóně v letošním druhém čtvrtletí dále klesnout, ale musíme si uvědomit, že nezahrnují výdaje na nákup nových automobilů. Prodej aut přitom v několika členských státech citelně vzrostl díky podporám,“ dodal Howard Archer z IHS Global Insight. 

  • Nakupování autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/901/90046.jpg
  • Supermarket autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/13/1291.jpg