Insolvence Shell Czech Republic byla zamítnuta

Praha - Návrh na insolvenční řízení se společností Shell Czech Republic, který dnes ráno podala firma Korunka 2000, zamítl Městský soud v Praze. Podle soudu podnik nepředložil dostatečné důkazy o hrozícím úpadku společnosti Shell, která údajně firmě Korunka 2000 dluží 2,5 milionu korun. Předmětem návrhu byla údajná pohledávka související s provozem čerpacích stanic u dálnice D5 nedaleko Rokycan. Firma Korunka 2000 v návrhu uvedla, že Shell jednostranně ukončil smlouvu o provozování čerpacích stanic v katastru Rokycan dříve, než bylo dohodnuto.

„Jedná se o zcela zřejmý šikanózní návrh na zahájení insolvenčního řízení, kterým se společnost Korunka zřejmě snaží podpořit věrohodnost své fiktivní pohledávky, jejíž existenci naše společnost popírá,“ reagoval mluvčí společnosti Shell Petr Šindler. Shell podle něj nikdy nebyla v situaci, ve které by nebyla schopna plnit své peněžité závazky.  

Dle soudu byl podaný návrh „neurčitý“. Společnost Korunka 2000 podle něj neuvedla dostatečně rozhodující skutečnosti, které by osvědčovaly úpadek společnosti Shell nebo její hrozící úpadek. Korunka neoznačila žádné další věřitele firmy Shell. „Skutečnost, že soud odmítl insolvenční návrh věřitele, nebrání věřiteli v podání nového, tentokrát z hlediska zákonných ustanovení perfektního návrhu,“ stojí v rozhodnutí soudu.