Ústí nad Labem schválilo předraženou demolici

Ústí nad Labem - Město Ústí nad Labem se má po letech zbavit ruiny takzvaného sektorového centra. Zakázka na jeho demolici ale budí rozpaky. Město se za ni chystá zaplatit 83 milionů korun soukromé firmě, přičemž státní firma Explosia nabídla demolici centra za pouhých 50 milionů korun. O demolici se již začalo zajímat ministerstvo financí. Ústí totiž bude zakázku platit z evropských dotací.

„My jsme vypočítali kubaturu, náklady firmy na odvoz odpadu a vyšla nám z toho částka 50 milionů,“ řekl člen představenstva firmy Explosia David Jung. Explosia se ale do výběru vůbec nedostala, protože nabídku poslala pozdě. I přesto, že o zájmu magistrát informovala a podklady poslala, reakce radnice se nedočkala.

„Neznám takovou jinou nabídku a tento uchazeč se mohl přihlásit do výběrového řízení,“ reagoval náměstek ústeckého primátora Jan Řeřicha (ODS). Podle vyjádření ministerstva financí by však město mělo vybrat nejlevnější nabídku. Pro námitky Explosie hraje i to, že rada schválila přidělení zakázky ještě v patnáctidenní lhůtě, kdy se neúspěšní uchazeči můžou odvolat. Zítra ji má navíc posvětit zastupitelstvo.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

„My se pokusíme zítra na zastupitelstvu navrhnout, že bychom požadovali nové výběrové řízení,“ uvedla zastupitelka Ústí nad Labem Květoslava Čelišová (KSČM). „V případě, že ministerstvo financí zjistí pochybení, předá záležitost k řešení příslušnému řídícímu orgánu,“ řekl mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka. V takovém případě by Ústí mohlo o evropské dotace přijít.

Vydáno pod