Pracovní místa ve Spojených státech ubývají pomaleji

New York - Tempo úbytku pracovních příležitostí v soukromém sektoru se ve Spojených státech snižuje, celková situace se ale příliš nelepší. Firmy počítají s dalším propouštěním a počet míst, které jsou určeny k zániku, se dokonce zvyšuje. Ukázaly to statistiky dvou předních výzkumných organizací. Americká vláda navíc avizovala, že páteční zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA ukáže další výrazný úbytek počtu pracovních míst.

Organizace ADP Employer Services uvedla, že soukromé podniky v červenci zrušily asi 371 tisíc pracovních příležitostí. To je méně než v červnu, kdy úbytek počtu pracovních míst po zpřesnění původních údajů činil 463 tisíc. Ekonomové čekali, že zanikne pouze 345 tisíc pracovních příležitostí.

Méně příznivou zprávu ale přinesla globální konzultační společnost Challenger, Gray & Christmas. Ta uvedla, že počet pracovních míst, které americké firmy chtějí zrušit, v červenci vzrostl na 97 373. Je to první růst za posledního půl roku a jen proti červnu to znamená vzestup o 31 procent. Červnový údaj byl ale nejnižší za posledních 15 měsíců.