Ústí nad Labem nechává argumenty o úsporách bez povšimnutí

Ústí nad Labem - Spory kolem předražené demolice sektorového centra na sídlišti Severní Terasa v Ústí nad Labem pokračují. Zastupitelstvo dnes posvětilo rozhodnutí rady a zakázku přikleplo firmě AZ Sanace. Město demolice vyjde na 83 milionů korun, státní firmě Explosia by však za stejnou práci mohlo zaplatit o více než 30 milionů méně. Primátor ovšem tvrdí, že není o čem diskutovat, Explosia se přihlásila do výběrového řízení na tuto zakázku pozdě.

„Na tu soutěž jsme reagovali pozdě, ale to jsem vysvětlil v dopise, že jsme nebyli usnášeníschopní,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 obchodní manažer firmy Explosia Pavel Němec. Na reakci města má podle něj společnost právo, zatím ale žádnou nedostala.

„Zákon 137 jasně hovoří o tom, jak mají firmy reagovat, pokud se chtějí ucházet o veřejnou zakázku. Město Ústí nad Labem striktně postupovalo podle tohoto zákona,“ ospravedlňuje přísné jednání města primátor Jan Kubata (ODS).

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Opozici se ovšem postup města nelíbí. Vítězství dražší firmy považuje za mrhání penězi a navíc poukazuje na to, že sama demolice je zbytečná. „To zařízení není staticky narušeno,“ podotkl zastupitel města Jaroslav Kubín (KSČM). „Tady by mohlo být sportoviště jako součást centra pro děti z celého Ústí,“ dodala jeho stranická kolegyně Květa Čelišová.

Město ovšem pro rekonstrukci objektu nenašlo vhodného investora. Všem, kteří připadali v úvahu, se rekonstrukce podle primátora zdála předražená. I když město už nalilo do objektu přes 150 milionů korun, teď budova opět za nemalé peníze skončí v troskách.