Další rána pro Nabucco, Rusko může v Turecku začít stavět South Stream

Ankara - Turecko definitivně rozehrálo plynovou hru na obě strany. Dnes si do Istanbulu přijel ruský premiér Vladimir Putin pro podpis smluv o plynovodu South Stream, Rusko na něm nyní může pod hladinou Černého moře v tureckých vodách začít pracovat. Před měsícem přitom turecký premiér Tayyip Erdogan připojil svůj podpis pod dohody o konkurenčním projektu Evropské unie - plynovodu Nabucco. Experti přitom upozorňují, že navzdory proklamacím politiků oba projekty nemohou stát vedle sebe.

Série vzájemných smluv o spolupráci v jaderné oblasti se dá interpretovat jako pojištění účasti Turecka na projektu South Stream výměnou za relativně levnou pomoc Moskvy s vybudováním první jaderné elektrárny v Turecku.

Plány Evropské unie na výstavbu plynovodu Nabucco, který by byl na ruských zdrojích nezávislý, dnešním podpisem dostaly další ránu. „Tyto projekty nemohou existovat vedle sebe. Cílí na stejné zákazníky a zároveň není dost zdrojů ani peněz pro stavbu obou plynovodů,“ upozorňuje totiž Necdet Pamir ze Světové energetické rady. Vladimir Putin sice v Istanbulu prohlásil, že „v závislosti na potřebách spotřebitelů lze realizovat oba projekty“, ale analytik Jiří Gavor si myslí, že oba plynovody mohou současně fungovat až za několik desetiletí.

Jiří Gavor, analytik ENA:

„Ze začátku bude komerční prostor jen pro jeden plynovod. Stavba toho druhého, méně šťastného, se o něco zpozdí.“


Nabucco může zůstat prázdné, South Stream zas nedostavěný
 

Problém Nabucca je především v zajištění dodávek plynu. Stejně jako South Stream totiž spoléhá na zemní plyn z Ázerbájdžánu. Přestože tamní vláda se ještě údajně nerozhodla, komu dá přednost, z ruského plynárenského gigantu Gazprom se už ozývají hlasy, že má zajištěn přístup k nejvýnosnějším nalezištím.

„Nabucco je projektem pro budoucí generace. Všichni víme, že nemá zajištěný žádný plyn. South Stream má ve všem náskok,“ říká proto analytik Haluk Direskeneli. Komentátor Ondřej Soukup však Nabuccu ještě dává šanci. „Ázerbájdžán to prodá tomu, kdo ten plynovod postaví dřív,“ tvrdí.



Vítězem proto může být levnější Nabucco. South Stream má sice výhodu, že má jednoho hlavního investora, kterým je Gazprom, ten má však v současné krizi hospodářské problémy a náklady na stavbu South Streamu by se mohly vyšplhat až na 25 miliard dolarů (náklady Nabucca se odhadují na 9 mld. USD).

Někteří experti proto South Stream označují jen jako virtuální projekt, který ani nemá ambice být dokončen. Rusko jím údajně chce jen zatlačit na Ukrajinu, aby Gazpromu prodala své tranzitní sítě. South Stream by totiž Rusku umožnil vyvážet plyn do západní Evropy a vyhnout se
přitom právě Ukrajině, se kterou se začátkem letošního roku kvůli cenám suroviny tvrdě střetlo.

Berlusconi „trhá partu“

Rusům se ovšem v otázce plynovodů podařilo Evropskou unii rozdělit. Překvapivě se totiž v Istanbulu objevil vlivný italský premiér Silvio Berlusconi. Ruský plynovod má končit v Itálii a na projektu se podílí i italská energetická firma Eni.

Ankara se zapojením do projektů South Stream a Nabucco přibližuje svému cíli stát se klíčovým uzlem pro přepravu surovinových zdrojů z Asie do Evropy. Rusko se naopak snaží udržet si roli hlavního dodavatele energií do Evropské unie. Tomu se Brusel snaží zabránit a usiluje o větší diverzifikaci zdrojů.