Krize připravila Ameriku o nemovitosti – nyní je skupuje Čína

Washington/Peking - Čínští investoři využívají kolapsu trhu s nemovitostmi, který v důsledku finanční krize postihl Spojené státy americké. Organizované skupiny pořádají cesty do velkých měst jako třeba Los Angeles nebo New York s cílem koupit za výhodné ceny některou ze čtyř milionů nemovitostí, které se v USA prodávají. Zisky tak přinášejí především realitním kancelářím. Číňané navíc nevěří v kredit a platí v hotovosti.

Jedním z mnoha příkladů může být americká realitní kancelář The Lion's Properte Development, která v Pekingu působí dva roky, ale až v poslední době zaznamenává rekordní růst čínského zájmu. „Máme dnes daleko víc čínských klientů, než když jsme začali. Hospodářská situace se tady neuvěřitelně zlepšila. Čínská měna je silná a naši zákazníci nepotřebují hypotéky. V tom mají proti americkým kupcům výhodu,“ informovala manažerka Katie Spencerová.

Čínští investoři jsou ke kupování amerických nemovitostí motivováni hned dvakrát - americké domy zlevnily až o 35 procent a ve chvíli, kdy se jejich cena začne zvyšovat, mohou jejich majitelé jedině vydělat. Po propadu cen čínských nemovitostí na přelomu loňského roku se navíc ceny realit například v Pekingu za poslední půlrok zvýšily o dvacet sedm procent.

Reportáž Tomáše Etzlera a komentář Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Jen v průběhu letošního roku bylo ve Spojených státech vyvlastněno jeden a půl milionu domů, protože jejich majitelé neměli peníze na placení hypoték. Právě hypoteční krize ve Spojených státech stála za celou finanční a hospodářskou krizí, jež svět v posledních měsících postihla.