Vietnamci se vrhají na nemovitosti v Česku jako vosy na bonbon

Praha - Zájem Vietnamců o prostory pro obchody, ale i o byty nepolevuje ani tváří v tvář recesi. A i české realitky si je chválí, na rozdíl od řady Čechů totiž platí včas. Vyrovnat se Vietnamci umí i s nepřízní bank, které jim nechtějí půjčovat. Zvláště v komerční sféře se tak podle odborníků objevuje nový trend silné vietnamské konkurence. A s tvrdým bojem o zákazníka mají mnohem více zkušeností než čeští podnikatelé.

Zvýšený zájem Vietnamců o nemovitosti indikují data Asociace realitních kanceláří ČR. Potvrzuje ho ale i svaz obchodu. „Zájem Vietnamců je prakticky o každou budovu, kterou uvolní třeba spotřební družstva nebo kdokoliv jiný, všechno koupí,“ upozornil prezident svazu Zdeněk Juračka. S nemovitostmi přitom Vietnamci nespekulují, kupují je kvůli byznysu.

Vietnamci už nechtějí prodávat své zboží na tržnicích, hromadně je opouštějí a uchylují se do kamenných obchodů. Tento trend přitom rychle nabírá na síle. „Za poslední půlrok se dá říct, že ten nárůst oproti minulosti je u Vietnamců až 100 procent,“ podotkl v rozhovoru pro ČT24 předseda Česko-vietnamské společnosti Marcel Winter.

Reportáž Hany Vorlíčková a Jana Hreňa (zdroj: ČT24)

Čeští obchodníci, bojte se!

Podle svazu obchodu budou v budoucnu Vietnamci tvrdým oříškem pro konkurenci. „Jsem přesvědčen o tom, že skoupí spoustu volných prostor pro vytvoření maloobchodní sítě a pracují už na tom, aby si vytvořili svoji vlastní síť. Dokonce jsme jim nabídli, aby se stali členy svazu obchodu,“ podtrhl Juračka.

Vietnamci jsou navíc protřelí podnikatelé. Na rozdíl od Československa ve Vietnamu nezrušili drobné podnikání ani komunisté. Z domova jsou zvyklí i na tvrdou konkurenci, v Hanoji totiž není výjimkou, že na jedné ulici jsou desítky obchodů nabízejících stejný sortiment.

Obchodní třída v Hanoji
Zdroj: ČT24