UBS už nehrozí soud s USA, odtajní informace o podezřelých klientech

Washington - Americká vláda se mimosoudně dohodla se švýcarskou společností UBS na odtajnění části bankovního tajemství. Švýcarská banka tak poskytne údaje o Američanech, kteří jsou ve Spojených státech podezřelí z daňových úniků. Neoficiální dohoda byla přitom oznámena již 31. července. Předcházely jí měsíce vyjednávání, během nichž se americké úřady snažily překonat přísné zákony o bankovním tajemství, jimiž se řídí švýcarské banky.

Američané usilovali o to, aby jim UBS předala jména tisíců bohatých klientů z USA, u nichž má podezření na daňové úniky. Američtí vyšetřovatelé předpokládají, že tito lidé služeb švýcarské banky využívali proto, aby s její pomocí schovali část majetku, a vyhnuli se tak doma v USA placení daní.

„Už dnes měl začít proces, který mohl odstartovat novou kapitolu v dějinách bankovnictví. Spor mezi americkou vládou a UBS ale nakonec vyřešila mimosoudní dohoda. Dohady o bankovním tajemství dokonce hrozily narušením vztahů mezi Spojenými státy a Švýcarskem,“ přiblížil dohodu zpravodaj ČT Michal Kubal. Podrobnosti dohody zatím nebyly ujednány. Podle expertů se budou dolaďovat ještě týdny.
Původně se mluvilo o 52 tisících klientech, banka však nakonec poskytne informace jen o zlomku těchto osob. Americká média citují vládní úředníky, kteří se údajně spokojí i s pětinou původního počtu. Od banky ale dostali slib, že jim odtajní údaje o těch nejtučnějších kontech.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Švýcarsko je proti vydání důvěrných informací

Švýcarská vláda ovšem již dříve mluvila o tom, že bance zakáže předat jakékoli dokumenty do Spojených států, i kdyby k tomu banku nutil soud v USA. Švýcarský kabinet se nechal slyšet, že by akta UBS raději zabavil předem. V krátké době se tedy dají čekat reakce Švýcarska na dnešní oficiální ujednání.

Švýcarsko
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org