Německá průmyslová výroba za červen nečekaně klesla

Berlín - Nečekaný výsledek přinesla německá průmyslová výroba, která za červen klesla o 0,1 procenta, zatímco ekonomové očekávali meziměsíční nárůst o 0,7 procenta. Data dnes uvedlo německé ministerstvo hospodářství jako odhad. Květnový růst produkce ale ministerstvo revidovalo na 4,3 po předběžných 3,7 procentech.

Již ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo informaci, že zakázky německých zpracovatelů za červen vyskočily o 4,5 procenta, což je nejvyšší údaj za dva roky. Ve zprávě ministerstvo dodalo, že čísla vypadají pro německý průmysl v dalších měsících dobře. „Vzhledem k výraznému nárůstu, který jsme viděli u zakázek, ekonomicky nejslabší bod průmyslu je pravděpodobně pryč,“ uvedlo ministerstvo. Poslední čísla podle ekonomů naznačují, že se německá ekonomika ve druhém čtvrtletí mírně snížila. Návrat k růstu je podle nich možný ale již ve třetím čtvrtletí.  

Ekonomové jsou optimističtí

Holger Sandte, ekonom WestLB, zdůraznil, že poslední údaje o produkci nejsou nezdarem, když přicházející zakázky podrží průmysl v dalších měsících. „Mohlo by to znamenat, že je reálná šance, že ve třetím čtvrtletí uvidíme růst. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt pravděpodobně klesl o 0,3 procenta,“ dodal. Za druhé čtvrtletí ale produkce německého průmyslu klesla o 0,9 procenta, a to proti předchozím třem měsícům.

Podle detailních údajů klesla výstavba o 1,4 procenta. Produkce ve zpracovatelském průmyslu zůstala stejná a v energetice vzrostla o 0,4 procenta.

Stavba
Zdroj: ČT24