Do Česka přišla žhavá novinka - mobilní bankomaty

Praha - V Česku mají letos poprvé držitelé platebních karet možnost využít služeb tzv. mobilních bankomatů. Setkat se s nimi lidé mohou především na letních hudebních festivalech a zájem převyšuje očekávání. Na přenosný bankomat mohli lidé narazit třeba na Rock for People a Colours of Ostrava. Od dnešního dne bude k dispozici v Rožmberku nad Vltavou v rámci putovního festivalu České hrady. Mobilní bankomaty tam provozuje Česká spořitelna, která je generálním partnerem jmenovaných hudebních akcí.

K nejvyužívanějším službám patří výběr hotovosti, zjištění zůstatku na účtu a dobíjení mobilů. Podle statistik festivaloví návštěvníci denně uskuteční 262 výběrů hotovosti v průměrné výši 1184 korun.

Ředitel kartového centra ČS Miloslav Křečan

„Inspiraci jsme našli v zahraničí, kde s mobilními bankomaty mají dobré zkušenosti.“


Mobilní bankomaty poskytují stejný rozsah služeb jako standardní zařízení, komunikaci se systémy banky zajišťuje bezdrátový datový přenos. Mobilní bankomat je vybaven nejmodernějšími bezpečnostními prvky, například i technologií obarvování bankovek při jeho napadení, a navíc je pod nepřetržitým dohledem.