ČOI kryje podvodníky, obviňuje inspekci magazín

Praha - Česká obchodní inspekce čelí kritice. Petrol magazín uveřejnil sérii článků, v nichž inspekci obviňuje, že "kryje podvodníky". Poukazuje na to, že ČOI dlouhodobě odmítá zveřejňovat, které čerpací stanice prodávají nekvalitní pohonné hmoty. Inspekce se brání tím, že jí to neumožňuje legislativa. Petrol magazín dále upozorňuje, že počet kontrol prováděných ČOI klesl na zákonné minimum, přestože kvalita paliva u tuzemských pump klesá. ČOI tvrdí, že články v Petrol magazínu obsahují nepodložené spekulace, a požaduje omluvu.

ČOI provádí časté kontroly prodejců pohonných hmot, ale jejich výsledky se jmény konkrétních hříšníků nezveřejňuje. „Brání v tom nejen zákon o kontrole, ale i jiné zákony, mezi nimi zákon o ochraně osobních údajů a v neposlední řadě i zákon nejvyšší, tedy Ústava ČR,“ zdůvodňuje to ústřední ředitelka ČOI Jana Příhodová. Podle současné praxe se spotřebitelé jméno stanice dozví jen tehdy, když se její provozovatel proti výsledku kontroly odvolá k Nejvyššímu správnímu soudu, který svá rozhodnutí zveřejňuje.

Petrol magazín inspekci oponuje s tím, že jádro problému spočívá v nejasnostech zákonů, které lze různě interpretovat. Upozorňuje, že zákon o svobodném přístupu k informacím přikazuje úřadům informovat o výsledcích kontrol. Nejúčinnějším nástrojem v boji proti nepoctivým prodejcům není podle magazínu uvalení sankcí, ale jejich zveřejnění a následná medializace.

Rozhovor s Václavem Loulou a Tomášem Mikšovským (zdroj: ČT24)

Petrol magazín:

„Vypadá to, že místo ochrany spotřebitelů, kteří riskují problémy po nákupu nekvalitních pohonných hmot, ČOI paradoxně chrání neseriózní prodejce, přestože u nich zjistila prokazatelně vážné pochybení v kvalitě prodávaného zboží.“

Inspekce žádá, aby časopis pro svá tvrzení předložil důkazy, nebo zveřejnil dementi uvedených spekulací a omluvu. Příhodová upozorňuje, že stát v minulosti kvůli poskytnutí jména pokutované čerpací stanice médiím musel této firmě zaplatit několik milionů korun odškodného. Zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová však upozorňuje, že šlo o specifický případ.

Jitka Seitlová, zástupkyně ombudsmana:

„Judikát vypovídá pouze o jednom konkrétním případě, kdy ČOI pochybila a dopustila se nesprávného úředního postupu při zjišťování kvality pohonných hmot, a v žádném případě jej nelze využít jako podporu pro závěr, že obecně nelze uveřejňovat výsledky kontrol.“

Seitlová proto rozhodnutí ČOI nezveřejňovat názvy pokutovaných čerpacích stanic označuje za nezákonné. Rozhodnutí čelí kritice i od protikorupčních neziskových organizací. Naopak ministerstvo průmyslu a obchodu na začátku letošního roku rozhodlo, že ČOI jména těchto stanic zveřejnit nemusí, protože od pokutovaných prodejců pohonných hmot by pak prý hrozily žaloby o poškození dobrého jména a náhradu ušlého zisku. Televize Prima následně podala na MPO žalobu, v níž se domáhá zveřejnění údajů o pokutovaných čerpacích stanicích.

ČOI se údajně odhodlala k dalšímu kontroverznímu kroku. Navzdory horšícím se výsledkům kontrol omezuje podle Petrol magazínu jejich počet na 1 800, tedy nejnižší množství uložené zákonem. V prvním letošním pololetí, kdy se uskutečnilo 1 300 kontrol, nevyhovělo normám 5,7 procenta inspekcí odebraných vzorků pohonných hmot, za celý loňský rok bylo nevyhovujících 5,6 procenta vzorků.

Ve zbytku letošního roku už ČOI odebere jen 500 vzorků, což je podle šéfredaktora Petrol magazínu Tomáše Mikšovského velice nízký počet. Mluvčí České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula proto motoristům radí, aby čerpali na stanicích označených pečetí kvality. „Zde je stoprocentní garance, že to palivo je v pořádku,“ říká. Asociace kontroluje vybrané parametry u 5 000 vzorků ročně.

  • Čerpací stanice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/901/90051.jpg
  • Pečeť kvality motorových paliv autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1034/103380.jpg