Buffettova investiční firma Berkshire hlásí zvýšení zisku

New York - Čistý zisk americké investiční společnosti Berkshire Hathaway se ve druhém čtvrtletí zvýšil o 14 procent na 3,3 miliardy dolarů (téměř 60 miliard korun) díky oživení na akciových trzích. Oznámila to v noci na dnešek firma, jejímž zakladatelem a šéfem je známý miliardář Warren Buffett. Společnost tak podle agentury Reuters zaznamenala nejlepší čtvrtletí za dva roky.

Provozní zisk nicméně klesl o 22 procent na 1,78 miliardy dolarů. Zaostal tak za očekáváním analytiků. Tržby se snížily o dvě procenta na 29,61 miliardy dolarů, napsala agentura Reuters. Berkshire vlastní několik desítek podniků, včetně pojišťovnických, energetických, oděvních a potravinářských firem. Snaží se investovat zejména do společností, které jsou na okraji zájmu investorů, ale mají vysoké zisky a silné vedení.

Freddie Mac si po delší době vystačí bez vládní pomoci

Americká hypoteční agentura Freddie Mac vydělala ve druhém čtvrtletí 768 milionů dolarů (zhruba 14 miliard Kč) po ztrátě 821 milionů dolarů před rokem. Vykázala tak první čtvrtletní zisk za dva roky. Poprvé za poslední čtyři čtvrtletí navíc uvedla, že nebude potřebovat finanční injekci od vlády. 

„Ačkoli vidíme určité rané signály ukazující na oživení trhu s bydlením, včetně mírného růstu cen domů na některých trzích, zůstává náš výhled opatrný kvůli stoupajícímu zabavování domů v důsledku nesplácení hypoték, rostoucí nezaměstnanosti, přísným úvěrovým pravidlům a neochotě kupců vrátit se na trh,“ uvedl prozatímní generální ředitel společnosti John Koskinen.