Ministerstvo obrany hodlá za miliardu prodat letiště v Plzni-Líních

Plzeň/Praha - Ministerstvo obrany se stejně jako jiné resorty z důvodu hospodářské recese snaží špatné rozpočtové prognózy vylepšit, kde se dá. Resort v čele s Martinem Bartákem plánuje přímý prodej dalšího armádního objektu, který má přejít do rukou soukromého vlastníka bez výběrového řízení. Rozpočtový stav může vylepšit prodej vojenského letiště v Plzni-Líních. Současným nájemcem celého objektu je firma Plane Station Pilsen. Právě ta zřejmě získá letiště i s vlakovou vlečkou a přístupem k nedalekému dálničnímu tahu do Německa.

Převod bude kvůli rozloze celého areálu probíhat ve třech etapách. Jako první bude zprivatizováno samotné letiště, poté změní majitele železniční vlečka a nakonec okolní pozemky. Podle pozitivních odhadů by celá transakce měla být hotova do konce letošního roku. „V souvislosti s dlouhodobě uzavřenou smlouvou je pro nás logickým kupujícím firma, která je na letišti v tuto chvíli v nájmu,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Podle odhadů by hodnota letiště mohla přesáhnout i miliardu korun. „Pokud tam budou podnikatelské subjekty, cateringy, pak se dá říct, že ta cena bude velice, velice lukrativní,“ přisvědčil realitní odborník Pavel Pubec. Podle Pejška je prozatím vytvořen znalecký posudek na první etapu. Jenom převod samotné přistávací dráhy s okolními pozemky vyjde odhadem na stovky milionů korun.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Přímý prodej bude schvalovat také ministerstvo financí

Plane Station v současnosti vyjednává o konečné ceně s ministerstvem obrany. Společnost, která spolupracuje s australskou investiční bankou Babcock and Brown International, chce v Líních postavit logistické centrum s mezinárodním letištěm. Jestli cena odpovídá skutečnosti, bude zkoumat ještě ministerstvo financí, které také musí celý prodej schválit. „Probíhají konzultace s ministerstvem obrany, zatím to není v takové fázi, že bychom schvalovali,“ dodala mluvčí ministerstva financí Zuzana Chocholová.

Přímý prodej miliardového majetku bez výběrového řízení se však nelíbí občanským ani sociálním demokratům. Argumentují závazkem Fischerovy vlády, která při svém nástupu prohlašovala, že se nebude pouštět do velkých privatizací. „Rozhodně by nemělo být jejím úkolem uzavírat velké transakce a privatizační projekty,“ uvedl za ODS místopředseda Petr Gandalovič. „ Ty věci by měly probíhat výběrovým řízením. Já bych nerad, aby pan ministr nechal něco rozkrást,“ doplnil šéf ČSSD Jiří Paroubek.

Vydáno pod