Místní akční skupiny – nový projekt pro finanční podporu tuzemských obcí

Praha - Jen letos kvůli krizi přijdou obce v České republice na příjmech o 30 miliard korun. První položkou, která je z ročního plánu vytěsňována, jsou investice. Podle Svazu měst a obcí některé úřady dokonce vzdají velké projekty a boj o evropské dotace. Pro malé obce však v současnosti vzniká nový projekt vzájemné spolupráce. Stačí se spojit se sousedními obcemi a o důležitých věcech rozhodovat s neziskovými organizacemi a místními podnikateli. Právě pro takové regiony je z fondu projektu Podpora venkova připraveno až 5 miliard korun.

Již ve 112 obcích nerozhodují o směřování a investicích pouze radnice, ale spolu s nimi i neziskové organizace a místní podnikatelé. Dohromady tvoří tzv. místní akční skupiny, které mají za úkol rozhodnout, na co se daný region hodlá v hospodářské politice zaměřit, a poté podají žádost o finanční prostředky. Příkladem může být místní akční skupina Podlipansko. Zdejší lidé využívají metodu Leader 3 roky. Za 4 miliony z eurodotací stačili postavit dětská hřiště, cyklostezky, zrenovovali Pivovarské muzeum a přispěli na chladírenský sklad místních ovocnářů.

„My jsme si snížili hlavně náklady na převoz a důležitá věc je, že obchodníci se k nám naučili chodit, protože tady to zboží je zachlazené a vydrží déle,“ říká vedoucí ovocnářského družstva Dobré Pole Mikuláš Demo. Omezení investic navíc Podlipansko v žádném případě neplánuje. Do půlky září mohou místní přijít s nápady, jak rozdělit dalších 10 milionů. „Může to být oprava památek či rekonstrukce místní komunikace s nějakou přidanou hodnotou,“ uvedla ředitelka místní akční skupiny Podlipansko Markéta Pošíková.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Peníze z programu Leader nepokryjí celé projekty. Obce musí doplatit 10 procent, místní podnikatelé celou polovinu. „Já jsem nedávno realizoval u nás na obci jeden projekt, který je za 300 tisíc korun a kofinancování je 30 tisíc - to ta malá obec má,“ doložil místopředseda Spolku pro obnovu venkova Radan Večerka. Mnohé vesnice si navíc mezi sebou půjčují nebo zakládají společné fondy.