Rozpočet na české předsednictví zřejmě nebude překročen

Praha - Dvoumiliardový rozpočet, který byl vyčleněn na pokrytí českého předsednictví Radě EU, se zřejmě podaří dodržet. Na základě svých odhadů to tvrdí vládní evropská sekce, která v těchto dnech rozhoduje také o osudu zhruba 300 úředníků, které si stát najal. Mnozí z nich možná ve státní správě zůstanou. Po uplynutí měsíce od konce českého předsednictví se navíc každým dnem stále vystavují desítky faktur.

Česko počítalo, že za půlrok v čele Evropy utratí 1,9 miliardy korun. Vládní eurosekce věří, že tento rozpočet nepřekročí. „To číslo se nezvýší. My můžeme s uspokojením konstatovat, že nepřispějeme ke zvýšení deficitu státního rozpočtu,“ sdělila ředitelka sekce pro předsednictví ČR v Radě EU Jana Hendrichová.

Francie dala za vedení Evropy dvojnásobnou částku. Slovinci a Rakušané vložili do svého předsednictví zhruba tolik jako Češi. Stát teď rozhoduje i o úřednících, které kvůli předsednictví dočasně zaměstnal. Z 338 by jich zhruba polovina chtěla zůstat. A stát o ně má zájem. Se 119 z nich už podepsal smlouvu. Nejvíce si ponechá ministerstvo zahraničí. „Bude pokračovat dvacet zaměstnanců, kteří se stali zaměstnanci ministerstva zahraničních věcí a budou působit ať už v Praze, nebo na stálém zastoupení v Bruselu,“ řekl Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí.

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)


Po jednotlivých ministerstvech již nyní kolují seznamy kandidátů, kteří by se mohli ve státní správě trvale angažovat. Podle Hendrichové jde však o vnitřní potřebu resortů a rozhodně by se tím neměl zvyšovat počet míst ve státních úřadech. Největší zájem je o diplomaty se zkušenostmi z Bruselu. Zhruba padesát úředníků, kteří se podíleli na předsednictví, najde uplatnění v novém Evropském středisku při Úřadu vlády. To má nahradit současnou vládní sekci pro evropské záležitosti. O vzniku nového střediska však bude na podzim muset rozhodnout vláda.

  • České předsednictví EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/936/93574.jpg
  • Úředníci ve službách českého předsednictví autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1036/103509.jpg