Česko se mílovými kroky přibližuje k deflaci

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci výrazně zpomalil a dosáhl jen 0,3 procenta, což je o 0,9 procenta méně než v červnu. Inflace je tak nyní na nejnižších hodnotách od září 2003. V meziměsíčním srovnání ceny v červenci dokonce klesaly, a to o 0,4 procenta. Na zmírnění inflace se podepsaly zejména klesající ceny potravin a stagnace cen zemního plynu.

Ceny potravin klesají již šestý měsíc v řadě. Nejmarkantnější je to u pečiva, ovoce a zeleniny, mléka a sýrů. Na meziměsíční pokles cen neméně tlačí také sezonní výprodeje. Meziroční zpomalení tempa růstu pak táhla především stagnace cen zemního plynu, která vystřídala červnové více než 17procentní zdražení. Ve srovnání s loňským rokem značně zpomalil také růst cen alkoholu a tabáku.

Naopak deflační tlaky pomohlo zmírnit zvýšení cen dovolených s komplexními službami, jehož tempo zrychlilo na 12,2 procenta. Stejný efekt měl také mírný růst nájemného.


Ve srovnání se zahraničím si Česko vede zatím poměrně dobře. Zatímco u nás ceny ještě mírně rostou, v eurozóně už 0,6procentním tempem klesají. Deflace přitom může být pro ekonomiku velmi škodlivá. Nižší prodejní ceny znamenají nižší příjmy firem. Ty pak obvykle vedou k propouštění. „Z pohledu hlavních proudů ekonomie je tak nyní nízká česká inflace odrazem zdravější ekonomiky než deflace v eurozóně,“ upozornil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Problémy s deflací by ale Česko nemělo mít ani do budoucna. „Myslím, že nelze vyloučit riziko deflace, nicméně v českém případě by mělo jít, pokud se tak stane, o relativně krátké období neškodné deflace,“ ujistil v rozhovoru pro ČT24 analytik Patria Finance David Marek. Něco podobného Česká republika podle něj již zažila v roce 2003.

Analytik KB Jiří Škop:

„Červenec je dle naší prognózy měsícem, kdy jsme dosáhli inflačního dna. Nicméně až do října se spotřebitelské ceny budou meziročně pohybovat blízko půlprocentního růstu.“


Za poslední rok a půl zaznamenaly inflační tendence v Česku obrat o 180 stupňů. Ještě začátkem loňského roku si inflace sahla na maxima kolem 7,5 procenta.