ČSSD chce s krizí bojovat 13. důchodem nebo pomocí při splácení hypoték

Praha - Sociální demokraté představili svůj další protikrizový plán. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka dopadá hospodářská krize na české podniky a ekonomiku stále víc, a proto je nutné přijmout nová účinnější opatření řešící konkrétní reálné problémy lidí. Strana chce proto přijmout například okamžitá opatření pro udržení ohrožených pracovních míst, přispět na tvorbu nových, motivovat zaměstnance k hledání místa nebo pomoci občanům, kteří kvůli ztrátě zaměstnání nejsou schopni splácet hypoteční úvěry. Kolik peněz budou veškerá opatření stát, ČSSD neuvedla, nedá se to podle ní přesně vyčíslit. Paroubek neopomenul zdůraznit, že ODS žádný protikrizový program nemá a odtržení od reality a skutečných problémů českých lidí je u Topolánka alarmující. ODS naopak návrhy označila za "populistický trik, který má Jiřímu Paroubkovi pomoci ve volbách".

Návrhem na podporu při neschopnosti splácet hypotéku se ČSSD inspirovala ve Španělsku a na Slovensku. Státní výpomoc je ale podle ekonomického experta ČSSD a europoslance Jiřího Havla krajním řešením. Aby se zabránilo zneužívání, musí uchazeč splnit velmi přísné podmínky. „Stát bude po určitou dobu za dlužníka hradit část jeho splátek. Nejde ale o dar. Dlužník bude tuto pomoc splácet s příslušným úrokem.“ Pomoc by se týkala pouze lidí, kteří v příslušném období přišli o práci, a hypoték, které jsou zajištěny nemovitostí, kde má člověk trvalé bydliště. Lidé by také museli prokázat, že nemají jiné zdroje na splácení úvěru a hypotéka jim byla poskytnuta před koncem roku 2008. Výše pomoci nesmí přesáhnout 2,5 milionu korun.

ODS chce se svým ekonomickým programem přijít až v poslední srpnový den. Návrh ČSSD s hypotékami označila za „populistický trik, který má Jiřímu Paroubkovi pomoci ve volbách“. Podle Topolánka jde o příklad neodpovědné a nesmyslné politiky: „Stát by měl podle ČSSD přebírat odpovědnost za některé občany. Zcela určitě by ale nedokázal spravedlivě rozhodnout, kdo se do tíživé situace dostal vlastním přičiněním a kdo nezaviněně. Navíc ČSSD není schopna vyčíslit, na kolik by stát toto opatření přišlo. Ve výsledku by tak znovu museli všechno zaplatit daňoví poplatníci cestou zvýšení daní nebo státního dluhu.“ Podle Topolánka je dobrá zpráva dneška, že se zastavil pokles ekonomiky, nikoliv tisková konference ČSSD. Souhrn opatření ČSSD znamená pak podle místopředsedy ODS Petra Nečase zvyšování státního deficitu, což podle něj není cesta, jak vyřešit ekonomickou krizi: „Potřebujeme, aby zaměstnavatelé začali vytvářet pracovní místa přirozeným způsobem.“

Zaměstnanci mohou dostat příspěvek na dojíždění za prací až 3 500

Co na to analytici:

David Navrátil, Česká spořitelna: "Když se podíváme na západní ekonomiky, které dosahují mnohem nižšího pracovního týdne, tak dosahují vyšší pracovní produktivity… o příspěvku na dojíždění: Podle našich odhadů by toto opatření stálo pět miliard korun ročně."

Petr Dufek, ČSOB: "Podmínkou samozřejmě je, aby si dokázal stát získat ty peníze zpátky a aby našel peníze na tento program dopředu…. o mimořádném důchodu: Je to těžko ospravedlnitelný krok. Přece jenom je to další výdaj pro státní kasu, a je úplně jedno, jestli je to z dividend, nebo z daní."

Mezi hlavní cíle strany patří i snaha přijmout okamžitá opatření pro udržení ohrožených pracovních míst. Sociální demokraté proto budou požadovat příspěvek k úhradě povinných odvodů do pojistných fondů na zdravotní a sociální pojištění. „Příspěvek bude určen pro zaměstnavatele, kteří ze závažných důvodů nemohou zaměstnanci přidělit práci a poskytují mu náhradu mzdy ve výši nejméně 60 procent,“ dodal Paroubek, podle kterého bude příspěvek poskytován po dobu až 60 kalendářních dnů.  

Zaměstnance chce ČSSD motivovat k hledání místa nebo zvýšit jejich pracovní mobilitu zavedením příspěvku na dojíždění za prací. Do 30 kilometrů by jim stát vyplácel 1 300 korun měsíčně. Ti, co by jezdili dál než 600 kilometrů, by dostávali až 3 500 korun. Peníze chce čerpat mimo jiné z dávek na podporu v nezaměstnanosti. „Pokud by měl Jiří Paroubek tento svůj nereálný slib splnit, musel by někde najít 100 miliard korun,“ reagoval Nečas. ČSSD chce ale podpořit i zaměstnavatele, pokud vytvoří nové pracovní místo pro uchazeče, který je nejméně tři měsíce evidován jako uchazeč o zaměstnání - dostane příspěvek ve výši 15 až 20 procent celkové ceny práce. Podle Paroubka může být poskytován až po dobu 12 měsíců. Nové pracovní místo ale musí být zachováno nejméně jeden rok.

Paroubek:  K 31. 3. 2010 deklaruji mimořádný důchod 2 400 korun

Za každou cenu chtějí sociální demokraté nalézt i cestu k tomu, aby se okamžitě zrychlilo čerpání peněz z evropských fondů. Spoluúčast nyní činí minimálně 15 procent, což některé firmy nejsou schopné splnit. ČSSD proto navrhuje její snížení na deset procent. Dalším krokem je zahájení jednání se soukromými investory na projektech PPP (Partnerství soukromého a veřejného sektoru) zejména při výstavbě dálnic a další infrastruktury a příprava úvěru u Evropské investiční banky.

Výše důchodů je podle ČSSD v České republice nízká a nelze s nimi vyžít. Pokud zvítězí ve volbách, jednoznačně proto podle Paroubka deklaruje, že k 31. 3. 2010 je připravena vyplatit mimořádný důchod ve výši 2 400 korun. Důchod by byl vyplacen ze státního podílu na zisku společnosti ČEZ. „Využitím tohoto zisku nedojde k zatížení státního rozpočtu,“ dodal Paroubek.

Kritéria pro přijetí eura nyní nesplňují ani nejvyspělejší státy

Všechny evropské země, které nejsou v eurozóně, by se podle Havla měly domluvit na společném postupu pro přijetí eura. „Měly by vyjednávat se zbytkem EU, aby byla případná možnost změnit kritéria pro vstup do eurozóny, která v tomto období nesplňuje ani nikdo z nejvyspělejších států.“