Konec americké recese možná již v letošním třetím čtvrtletí

Washington - Hospodářská recese ve Spojených státech pravděpodobně skončí v letošním třetím čtvrtletí. Rozsah oživení je však nejistý. Vyplývá to podle agentury Reuters z průzkumu Blue Chip Economic Indicators mezi ekonomy ze soukromého sektoru. Konec recese ve třetím kvartálu letošního roku očekává zhruba 90 procent dotazovaných ekonomů. Otázkou teď podle průzkumu zůstává, jakou sílu, rychlost a trvanlivost bude očekávané oživení mít. Na zlepšování kondice hospodářství světové supervelmoci upozornila již minulý měsíc tamější centrální banka (FED).

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů klesla mírněji, než se předpokládalo. Hrubý domácí produkt USA se snížil v přepočtu na celý rok o procento po propadu o 6,4 procenta za leden až březen.

Americká centrální banka již koncem minulého měsíce uvedla, že hospodářská recese polevuje a na většině území Spojených států se ekonomická aktivita začíná stabilizovat. Nezaměstnanost ve Spojených státech v červenci podle pátečních údajů překvapivě klesla o 0,1 procentního bodu na 9,4 procenta. To podle prezidenta Baracka Obamy ukázalo, že nejhorší část ekonomické krize již možná skončila.