Rio Tinto prý oloupilo Čínu o 700 miliard jüanů

Peking/Londýn - Čína obvinila nadnárodní těžební koncern Rio Tinto, že po dobu šesti let shromažďoval tajné informace o čínském ocelářském průmyslu. Na základě zjištěných informací prý podnik inkasoval za prodej železné rudy čínským ocelárnám zhruba o 700 miliard jüanů (asi 1,85 bilionu korun) víc, než by jinak prodejem získal. V souvislosti s tímto případem Čína už delší dobu zadržuje čtyři zaměstnance Rio Tinto, z toho jednoho Australana. Po novém obvinění úřady dokonce tvrdí, že by mohly začít podrobně zkoumat, jak zahraniční firmy v Číně působí a jaké praktiky využívají, aby na trhu obstály.

Rio Tinto, druhý největší producent rud na světě, údajně shromažďovalo tajné informace po dobu šesti let. Získalo tak vyjednávací výhodu v obchodu se železnou rudou a čínským podnikům stanovovalo vyšší ceny. „V počítačích zaměstnanců Rio Tinto bylo nalezeno mnoho dat a informací o čínském ocelářském průmyslu. Poškození hospodářských zájmů Číny a bezpečnost země je neoddiskutovatelná,“ uvádí zpráva Čínského bezpečnostního úřadu.

Podplácelo se i u konkurence 

Reportáž Lenky Zikové (zdroj: ČT24)

Zpráva dále uvádí, že vedení australské společnosti podplatilo lidi z 16 hlavních železáren v Číně. Dodávkami drahé rudy údajně ztratila čínská ekonomika víc než sto miliard dolarů. „V čínských poměrech jsou takové věci, nechci říct, že běžné, ale ne nepravděpodobné,“ tvrdí Václav Kopecký z Asijského programu Asociace pro mezinárodní otázky.

Na základě podezření ze špionáže zadržela čínská policie čtyři lidi ze společnosti Rio Tinto. Spekuluje se dokonce o závažnějším obvinění, o krádeži státního tajemství. „To by bylo podstatně vážnější a znamenalo by to pro ně ještě tvrdší tresty než při té komerční špionáži. Záleží na tom, jestli budou obviněni a jestli budou obviněni v plném rozsahu, ale může to být až trest doživotní,“ uvažuje Kopecký.

Čínská vláda bojuje s Rio Tinto 

Neshody těžařského koncernu a čínské vlády trvají už několik měsíců. Rio Tinto nejdřív nevyhovělo požadavkům na zlevnění železné rudy a následně čínské autority zveřejnily obvinění o špionáži. Společnost ale odmítá, že její zaměstnanci získávali informace nezákonným způsobem. A už vůbec ne uplácením nákupčích z čínských oceláren.