Letiště Praha hledá nové provozovatele taxislužby

Praha - Od příštího roku budou na pražské Ruzyni jezdit místo tří taxislužeb jen dvě. Letiště Praha dnes předběžnou nabídkou oslovilo víc než 20 pražských společností. Ostatní můžou odpovědět na inzerát, který státní podnik zveřejnil v tisku. Nový provozovatel by měl do řad letištní taxislužby přinést hlavně zlepšení úrovně a zeštíhlení vozového parku. A přestože na něj Letiště Praha klade větší nároky než dosud, jezdit by měl za stejnou cenu jako jeho předchůdci.

Jednání o nastavení podmínek výběrového řízení potrvají do konce srpna.  Nový provozovatel musí mít k dispozici 150-180 vozů, z toho 20 minibusů. „Vozy by neměly být starší čtyř let a měly by být tzv. vyšší střední třídy, kam počítáme např. vozidla Superb nebo VW Passat,“ uvádí pro ČT24 mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Dodává, že maximální cena za jeden km může dosáhnout pouze té úrovně, jako stanovuje nařízení hlavního města Prahy v této oblasti, tzn. 28 Kč/km.

K návrhům výběrového řízení se do 20. srpna mají vyjádřit oslovené taxislužby. Další potenciální zájemce firma vyzvala formou inzerátu v tisku. „To, že oslovili dopisem některé uchazeče a posléze do tendru přes noviny přizvou další uchazeče, je věc méně obvyklá, nicméně zákon to umožňuje,“ tvrdí Martin Horák, advokát z advokátní kanceláře Ambrož.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Stávajícím poskytovatelům se postup letiště nezdá 

Stávající provozovatelé zatím k plánovanému tendru na kameru mluvit nechtějí. Podle informací České televize ale své připomínky k výběrovému řízení Letišti Praha poslat nehodlají, jeho postup se jim totiž zdá velmi nestandardní.

První provozovatel má dopravu zajišťovat od 1. února příštího roku do konce roku 2013, druhý pak tři roky od ledna 2011. Firmy mají mít k dispozici kiosky v příletových halách T1 a T2 a odstavná stání za parkovištěm C.

Tisková mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí
Zdroj: ČT24