Češi opět začali věřit podílovým fondům, přibylo v nich 3,6 miliardy

Praha - Po dlouhém poklesu důvěry v podílové fondy se trend ve druhém čtvrtletí otočil. I díky růstu na akciových trzích stoupla hodnota majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, za druhé čtvrtletí o více než 3,6 miliardy korun na 216,6 miliardy korun. Majetek ve fondech tak zastavil mezičtvrtletní úbytek, který trval pět čtvrtletí za sebou. Lidé se podle odborníků začínají k investování do fondů vracet, ale větší vliv na celkový majetek fondů mělo oživení kapitálových trhů vyvolané signály o možném konci globální recese.

Na konci roku 2007 měli Češi v podílových fondech více než 315 miliard korun. Letos na jaře to už ovšem i díky světové finanční krizi bylo o 100 miliard méně. Nyní odborníci věří, že se fondy odrazily ode dna. „Já jsem veskrze optimistický. V průběhu krize byla velká nejistota, ta se velmi zklidnila, klienti se už tolik nebojí neočekávané budoucnosti a akciové trhy vykazují zajímavé nárůsty,“ říká výkonný ředitel Asociace pro kapitálový trh Martin Hanzlík. Podle asociace je pravděpodobné, že třetí čtvrtletí bude pro fondy opět růstové.

O tom, že optimismus je na místě, svědčí i fakt, že největší podíl na růstu měly nejrizikovější akciové fondy, v nichž objem majetku stoupl o 3,9 miliardy korun. Rostly i fondy smíšené, zajištěné a skupina fondy fondů. Naproti tomu nejhorší byly fondy peněžního trhu, jež přišly o 1,4 miliardy korun, a pohoršily si i realitní a dluhopisové fondy. Hodnota majetku v zahraničních fondech se zvýšila o 1,36 miliardy korun, domácí fondy si polepšily o 2,26 miliardy korun.

Reportáž Jana Spilky a rozhovor s Josefem Benešem (zdroj: ČT24)

Do fondů se vrací důvěra i běžní střadatelé 

Na výsledcích fondů je podle šéfa analytiků AWD ČR Tomáše Rampuly poznat, že na kapitálový trh se postupně vracejí peníze. Bonitnější klienti, kteří měli vytvořenou rezervu a na burzách i přes propady cen zůstali, nyní podle něho pozice posilují. Na burzy se ale už začínají vracet i běžní střadatelé, kteří se v krizi z akciových trhů stáhli.

Hanzlík ovšem připomíná: „Nárůst majetku není způsoben úplně nárůstem nových klientů, ale i tím, že akciové trhy vykázaly několikaprocentní zhodnocení, takže s těmi fondy automaticky narostl i objem majetku.“ „Když se podíváme na pražskou burzu, tak ta posílila zhruba o 20 procent. Majetek v akciových fondech vzrostl přibližně o 20 procent, dluhopisy si také připsaly zajímavé zisky, to samé v majetku podílových fondů,“ doplňuje Lukáš Vácha ze společnosti CONSEQ.

Do pětice největších zprostředkovatelů fondů v Česku patří skupina ČSOB se 75,7 miliardy Kč, skupina České spořitelny s 61,1 miliardy Kč, skupina Komerční banky s 39,6 miliardy korun, skupina UniCredit s deseti miliardami Kč a Generali PPF Asset Management/ČP Invest s 6,9 miliardy korun.

Vydáno pod