Přečerpání účtu přijde v USA draho, banky vydělávají

Washington - Americké banky letos rekordně vydělají na poplatcích za přečerpání účtů. Od klientů vyberou až 38 a půl miliardy dolarů. To je téměř dvakrát tolik než v roce 2000. Číslo, které se opírá o výzkum společnosti Moebs Services, přinesl list Financial Times. I díky tomu se tak americké bankovní domy mohou dostat v nemilost politiků. Ti totiž za záchranu před krachem požadovali férový přístup k jejich klientům.

Stačí být pár dolarů v mínusu a následuje i pětatřiceti dolarová pokuta. Pokud si majitel účtu záporného stavu nevšimne a utrácí dál, může za jediný den na poplatcích zaplatit až desitinásobek, tedy v přepočtu bezmála 6 a půl tisíce korun. Taková je praxe v Bank of America a podobná je i v jiných ústavech.

Bank of America:

„Kompenzujeme tím riziko, které vzniká, když klienti mají na svých účtech málo peněz. Poplatky jsou transparentní a předvídatelné a navíc máme celou řadu nástrojů na to, aby klienti měli kontrolu nad svými účty a poplatkům se mohli vyhnout.“

Americké banky vydělávají na přečerpávání účtů (zdroj: ČT24)


Finanční krize navíc dovedla řadu bank ke zvyšování těchto tax až na průměrných 26 dolarů. O polovinu víc přitom vyžadují ty nevětší bankovní domy jako Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo a právě Bank of America. „Banky se vracejí k modelu tvorby zisku z poplatků a právě ty za přečerpání účtu tvoří až tři čtvrtiny všech těchto výběrů od klientů,“ tvrdí Mike Moebs, zakladatel konzultační společnosti Moebs Services.

Americké banky se tak pravděpodobně znovu dostanou pod palbu politiků. Vláda totiž některé z nich zachránila před krachem a za to očekávala férový přístup při poskytování půjček. Nespokojení jsou i Američani. Velkou část z příjmu z poplatků totiž uhradí ti, kterých se útlum ekonomiky dotkl nejvíc.

Bank of America
Zdroj: ČT24
Vydáno pod