Společnost ČEZ zveřejnila vítěze tendru na servis a opravy svých elektráren

Praha - S ročním zpožděním energetická společnost ČEZ zveřejnila vítěze tří klíčových tendrů na servis a opravy všech svých uhelných elektráren za přibližně 17 miliard korun. Peníze půjdou mimo jiné firmě Energetické opravny Prunéřov, kterou ČEZ nedávno prodal skupině J&T. Největší zakázku za 10,7 miliardy korun na servis a opravy všech kotelen a odsiřovacích zařízení získala pětice firem - Vítkovice Mechanika, Stelmar, BIS Czech, SES Tlmače a Energetické opravny Prunéřov. Informuje o tom dnešní deník E15.

Pronájem servisních společností je podle společnosti výhodnější

Údržbu strojovny elektrárny Dětmarovice s opcí na strojovny ostatních elektráren za 1,3 miliardy korun bude v příštích čtyřech letech zajišťovat Škoda Power ze skupiny Appian. Ta se také spolu s Energetickými strojírnami Brno a společností BIS Czech z německé skupiny Bilfinger Berger Industrial Services bude v příštích osmi letech také podílet na opravách strojoven za 5,5 miliardy korun.

ČEZ dá miliardy korun za opravy, které si v minulosti z větší části dělal sám. Podle dřívějšího vysvětlení obchodního ředitele společnosti ČEZ Alana Svobody se společnost chce soustředit na hlavní byznys a pronájem servisních společností je podle něj výhodnější. Nyní firma se svými dřívějšími dceřinými podniky uzavírá dlouhodobé smlouvy.

ČEZ v případě tendrů na obnovu elektráren zákon neporušuje

Společnost ČEZ prý při obnově uhelných elektráren zadává výběrová řízení prostřednictvím své dceřiné firmy Škoda Praha Invest. Podle listu se tak podnik ve většinovém vlastnictví státu vyhýbá povinnosti veřejně informovat o mnohamiliardových tendrech. Firma však tvrdí, že v případě tendrů na obnovu elektráren zákon neporušuje.

„ČEZ při zadání takovéto zakázky využívá institut přidružené osoby, která tyto zakázky zadává. Například Škoda Praha Invest pro zakázky na obnovu zdrojů. Tyto zakázky se v souladu se zákonem nezveřejňují na informačním systému veřejných zakázek,“ uvedl mluvčí společnosti Ladislav Kříž.