Přiznání Madoffova spolupracovníka zřejmě odhalí další podvodníky

New York - Kauza Bernarda Madoffa, který podle obžaloby zpronevěřil až 65 miliard dolarů, pokračuje. Dnes stane před soudem jeho blízký spolupracovník Frank DiPascali. Očekává se, že přizná vinu, od čehož si mnoho slibuje americká prokuratura. DiPascali byl totiž Madoffova pravá ruka a byl u řady podezřelých transakcí. Jeho výpověď by proto mohla pomoci vznést obvinění proti dalším aktérům tohoto rozsáhlého investičního podvodu.

DiPascali pracoval 33 let v divizi investičního poradenství Madoffova podniku. Řadu let přitom zastával funkci finančního ředitele. „Mohl by být pro vládu velmi cenný, protože byl po dlouhé roky Madoffovi velmi blízký. Znal průběh některých podvodných transakcí. Z toho, co víme, je jasné, že Madoff důvěřoval velmi málo lidem,“ uvedl státní zástupce John J. Fahy.

Madoffova investiční společnost fungovala desítky let na principu pyramidy. Z peněz nových investorů firma platila výnosy těm starým. Na poslední klienty už ovšem žádné peníze nezbyly. Podvedení klienti uvedli, že hlavním kontaktem, který je spojoval s Madoffovou firmou a který jim podával informace o investicích, pro ně byl právě DiPascali.

Kauza Madoff pokračuje (zdroj: ČT24)

Až do odkrytí největšího podvodu v burzovní historii měl Madoff ve finančním světě skvělé jméno. Do jeho investiční společnosti vložila peníze řada známých lidí, ale také dobročinné nadace. Za rozsáhlé podvody ho soud již na konci června poslal na 150 let za mříže.

Vydáno pod