CK Relax Max zřejmě padla, její klienti byli v Maroku vystěhováni

Praha - Další cestovní kancelář zřejmě zkrachovala. Padesát šest klientů CK Relax Max Tours dnes neodletí přímým charterovým letem na dovolenou do Maroka, dalších 47 lidí bylo v Maroku v pondělí vystěhováno. Dále bydleli na vlastní náklady a dnes budou dopraveni zpět domů Českými aeroliniemi na náklady pojišťovny. Ta obdržela od majitele cestovky Klaudiusze Helmana SMS zprávu o úpadku. Oficiálně zatím společnost úpadek nevyhlásila, ale její majitel už nekomunikuje a nebere telefony ani svým zaměstnancům.

„Oficiálně zatím úpadek vyhlášen nebyl. Klienti jsou však již pracovníky cestovní kanceláře informováni, že dnes na svou dovolenou do Maroka již neodletí,“ řekl viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. „Všichni klienti dostanou své peníze zpět,“ potvrdil České televizi s odvoláním na pojišťovnu mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Majitel Relax Max Tours zkrachoval již podruhé

Rozhovor s Janem Papežem (zdroj: ČT24)

Klienti, kteří jsou právě na dovolené v Maroku, byli podle Okamury již v pondělí vystěhováni a bydleli na vlastní náklady. Nyní je již zajišťován jejich návrat zpět do České republiky na náklady pojišťovny Europäische Reiseversicherung AG, u níž je cestovní kancelář pojištěna. Společnost Etics ITP, která pojišťovnu v Česku zastupuje, prohlásila, že CK Relax Max Tours není schopna nadále pokračovat v poskytování služeb.

„Pojišťovna dostala SMS zprávu, která ji informovala o úpadku. Ačkoliv by v tuto chvíli ještě nemusela jednat, jelikož nemá písemné oznámení, tak koná ve prospěch klientů CK,“ doplnil Okamura, kterého prý majitel Relax Max Tours ještě minulý týden ujišťoval, že je vše v pořádku.

Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR:

„Pojišťovna, která tuto cestovní kancelář pojistila, udělala chybu, protože zakladatelem té cestovní kanceláře byl člověk, který již v Čechách jednu cestovní kancelář zkrachoval. Byl to jednatel společnosti Oasis Tour… Pojišťovna mohla předpokládat, že ten člověk nebude korektní ve svém jednání v budoucnosti.“

AČCKA odhaduje, že v tomto okamžiku má u této cestovní kanceláře zájezdy zakoupeno několik stovek klientů. „V případě úpadku budou nároky klientů uspokojeny z pojištění proti úpadku,“ ujistil Okamura.

CK Relax Max Tours vznikla teprve letos v květnu a specializovala se na zájezdy do Maroka. Založil ji kontroverzní Polák tuniského původu Klaudiusz Helman (původním jménem Kais Hanafi), který je spojován s pádem cestovní kanceláře Oasis Tours v roce 1997. CK Relax Max tours se nyní možná po cestovních kancelářích Balkan Travel, Retur, Tomi TourCool Travel stane pátou cestovkou, která o letošních prázdninách skončila.