Jablonex propustí v Železném Brodě dalších 400 lidí

Jablonec - Jeden z největších výrobců bižuterie na světě Jablonex Group opět propouští. V rámci restrukturalizace společnosti tentokrát přijde o práci téměř 400 zaměstnanců. Potvrdily se tak obavy analytiků z dalšího růstu nezaměstnanosti na Jablonecku, která je již nyní jedenáctiprocentní. Místní úřady práce navíc hlásí, že volných pracovních míst je nedostatek.

Společnost Jablonex Group marně vzpomíná na zašlou slávu, nedokázala vzdorovat výkyvům kurzu koruny a asijské konkurenci. Rozhodla se proto rozprodat své dceřiné společnosti. Prodává ziskovou Českou mincovnu, o divize Sklo a Perle má zájem Preciosa a část bižuterie chce koupit Swarovski. Výrobu, o níž není zájem, Jablonex postupně ukončuje a pracovníky propouští.

Zavírá se například závod Jablonex Group v Železném Brodě. Ke konci srpna přijde o práci 160 lidí, propouští i závody v Zásadě a v Desné. Podle odborového předáka Miroslava Kotrby ztratí v srpnu zaměstnání 360 lidí, další propouštění možná přijde v září.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)


Nezaměstnanost v samotném Železném Brodě přitom už teď přesahuje třináct procent. „Celá tahle situace se odráží do malých krámků, do prodejen, do hospůdek,“ vypočítává dopady propouštění místostarosta Železného Brodu Tomáš Rezler.

Když se na podzim 2005 vznikala společnost Jablonex Group spojením Ornely, Jablonexu, Bižuterie České Mincovny, Železnobrodského skla a Bohemian Jewelery, sklárny zaměstnávaly 4 tisíce lidí. Nyní tento počet klesá pod tisíc a není ani zdaleka jasné, co se stane po prodeji jednotlivých společností.

Vyjádření představenstva Jablonex Group, a.s.
Zdroj: ČT24