Lichtenštejnsko a Británie chystají amnestii pro majitele tajných kont

Curych - Lichtenštejnsko a Británie se snaží společně postupovat proti daňovým únikům. Pokud se britský občan sám přizná ke svému tajnému účtu, který v této alpské zemi má, úřady mu v letech 2010 až 2015 zajistí zvláštní zacházení. Zaplatí jen desetinu pokuty, která by mu hrozila v případě plného obvinění z trestného činu daňových podvodů. Podle úřadů může tajné účty v Lichtenštejnsku využívat až 5 tisíc Britů a mají na nich až 3 miliardy liber. Účty těch, kteří se nepřiznají, budou do roku 2015 uzavřeny a odborníci očekávají, že jejich majitele čekají tvrdé postihy.

„Touto dohodou vytváříme stabilní a spolehlivý regulatorní rámec a klientům dáváme možnost využít atraktivní volby,“ řekl předseda lichtenštejnské vlády Klaus Tschütscher. Nabídky podle něj mohou využít dlouholetí i noví klienti lichtenštejnských bank. „Dosáhneme daňové průhlednosti, aniž bychom porušili soukromá práva kteréhokoliv z klientů,“ dodal jeho mluvčí s tím, že země tak neporuší bankovní tajemství.

Petr Zahradník, ekonom:

„Ti, co se nepřiznají, na tom budou hodně špatně. Analogií by mohl být nynější případ investičního manažera Madoffa ve Spojených státech, jehož trest přesahuje horizont jeho možného dožití.“

Lichtenštejnsko a Velká Británie chystají amnestii pro majitele tajných kont (zdroj: ČT24)


Ve světě je v poslední době na vzestupu snaha vlád bojovat proti takzvaným daňovým rájům a dalším oblastem nebo zemím, které usnadňují daňové úniky a nejsou ochotny na jejich odhalování spolupracovat s dalšími státy. Své občany se k poctivosti snaží přimět i Spojené státy nebo Itálie. Značné problémy má v USA švýcarská banka UBS, která už s americkými úřady uzavřela předběžnou dohodu a poskytne jim jména amerických občanů, u nichž existuje podezření z daňových úniků.

Lichtenštejnsko je pod značným tlakem na spolupráci v otázkách daňových úniků od doby, co se německé vládě podařilo získat důvěrná data o účtech v největší lichtenštejnské bance LGT. Berlín se dokonce dostal k jménům německých občanů, kteří si v Lichtenštejnsku uložili peníze.

Německo obvinilo Švýcarsko i Lichtenštejnsko z toho, že německým občanům aktivně doporučují, aby využívali lichtenštejnských bank, a vyhnuli se tak nutnosti platit vyšší daně v Německu. Ztráty, které tento postup způsobuje státní pokladně, Německo vyčíslilo na 100 miliard eur ročně.

Petr Zahradník
Zdroj: ČT24