UBS a USA ukončily spor o daňové úniky

Washington/Ženeva - Švýcarská banka UBS a americká vláda se dnes dohodly na kompromisu, který vyřešil podíl bankovního domu na daňových únicích. Spojené státy UBS obvinily, že banka pomáhala bohatým Američanům vyhýbat se placení daní doma v USA. Celým případem se v pondělí mimořádně zabývala rovněž švýcarská vláda, na Švýcarsko totiž případ známého bankovního domu tvrdě doléhá. Konečná dohoda, jejíž předběžná verze byla podepsána již koncem července, vázla mimo jiné na neochotě švýcarské banky poskytnout údaje o držitelích účtu. To podle Švýcarů totiž ostře odporovalo bankovnímu tajemství, jehož velkou silou je země helvétského kříže proslulá.

Právní zástupce daňového odboru ministerstva Stuart Gibson na tiskové konferenci řekl, že byl zatím podepsán návrh. Až budou oficiálně podepsány všechny dokumenty, Spojené státy stáhnou i žalobu na UBS. „Obě strany dohodu parafovaly. Ještě ale chvíli potrvá, než budou podepsány konečné verze všech smluv,“ řekl Gibson. „Až budou podepsány konečné verze smluv, obě strany předloží dohodu o ukončení sporu,“ dodal. Předpokládá se, že v rámci urovnání sporu Švýcaři předají Spojeným státům jména až 50 tisíc bohatých Američanů, kteří mají účet v UBS a u nichž existuje podezření z daňových úniků.

UBS slíbila, že Američanům ukončí zvýhodněné investice. A s ústupky se přidala i švýcarská vláda. Ta zruší při jednání se zahraničními úřady hranici mezi daňovým podvodem a daňovým únikem. Ten totiž není na rozdíl od podvodu trestným činem. „Jsme potěšeni, že jsme se domluvili, protože tak chráníme zájmy americké vlády, a to je pro nás velice důležité,“ tvrdí komisař Internal revenue service, amerického berního úřadu, Douglas Schulman.

Švýcarsko a UBS se dohodly s USA (zdroj: ČT24)

Případ UBS na Švýcarsko tvrdě doléhá 

Případ UBS na Švýcarsko, které je pověstné takřka neprůstřelným bankovním tajemstvím, tvrdě doléhá. Proto mu tolik času věnuje i švýcarská vláda, která si uvědomuje, že pověst tamních bank může být ohrožena. Dohoda by měla zajistit, že se UBS vyhne právní bitvě, která by mohla poškodit vztahy mezi oběma zeměmi. UBS je druhým největším správcem majetku na světě a právě tažení Spojených států proti této bance vztahy mezi Washingtonem a Bernem značně napnulo.

Budova banky UBS
Zdroj: ČT24
Vydáno pod