Průmysl eurozóny je v červnu opět na sestupu

Brusel - Průmyslová výroba v zemích eurozóny po květnovém růstu v červnu opět klesla. Snížila se meziměsíčně o 0,6 procenta. Propadl se i průmysl celé Evropské unie. Zatímco v květnu stagnoval, v červnu klesl o 0,2 procenta. V květnu průmysl v unijních zemích platících eurem proti předcházejícímu měsíci vzrostl o 0,6 procenta. Velmi prudký byl v červnu i meziroční pokles, v eurozóně dosáhl 17 procent a v celé EU 15,6 procenta. Analytici ho přisuzují přetrvávající všeobecné nejistotě.

Odborníci vysvětlují opětovné červnové zhoršení průmyslu tím, že růst v květnu nestál na pevných nohou a zlepšení bylo spíše náhodné. „Ta květnová čísla byla pozitivně ovlivněna možná nějakými mimořádnými efekty určitých odvětví průmyslu,“ řekl ČT24 analytik Komerční banky Miroslav Frayer. „Květen přinesl pěkná čísla, červen je spíše takovou studenou sprchou,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Mezi státy, z nichž jsou data dostupná, průmyslová výroba v červnu meziměsíčně rostla v deseti zemích, v sedmi propadla a v Německu stagnovala. Největší nárůst statistici hlásí z Irska, největší pokles naopak z Dánska. „Je to docela paradoxní, ale je to Irsko, které vykázalo meziměsíční nárůst víc než devět procent, což je určitě dobrá zpráva, ale těch bychom potřebovali více,“ podotkl Dufek.

Luboš Mokráš, analytik, Česká spořitelna:

„Jsme ve fázi stabilizace. Během několika měsíců bychom už měli vidět zřetelnější trend k zotavování.“


Velké ekonomiky spíše zklamaly. Výrazný květnový růst nezopakovalo Německo, také Francie hlásí jen půlprocentní růst. Bodovaly spíše menší země, jako Irsko či Holandsko. „To jsou země, které hodně v minulosti investovaly do sektoru IT, do sektoru softwaru. To znamená, že mají ještě stále dobré exportní trhy,“ vysvětluje Dufek.

V ročním srovnání průmyslová výroba propadla ve všech státech unie s dostupnými daty s jedinou výjimkou, v Irsku rostla o více než 2 procenta. Největší meziroční propad zaznamenalo Estonsko, Slovinsko a Itálie.

Údaje České republiky ani Slovenska Eurostat neuvedl. Podle místních statistických úřadů průmyslová výroba v Česku v červnu meziročně klesla o více než dvanáct procent, na Slovensku meziroční propad průmyslu v červnu zpomalil na 19,6 procenta.