Setuza se loni dostala do zisku 347 milionů

Ústí nad Labem - Potravinářská společnost Setuza se dokázala za loňský rok dostat do zisku 346,7 milionu korun, přestože ještě předloni byla ve ztrátě 1,85 miliardy Kč. Výnosy ústecké společnosti klesly z 15 miliard na loňské 3,726 miliardy, ale vzhledem k převádění výroby a zaměstnanců na firmy ovládané skupinou Via Chem se podařilo snížit i náklady. Samotná Setuza je nyní nevýrobní společností s deseti zaměstnanci, která jen řeší veškeré závazky ze své minulé činnosti a postupně má jít do útlumu.

Setuza již předloni kvůli špatné finanční situaci prodala firmě STZ Development, ovládané společností Via Chem Group, výrobní areály v Ústí nad Labem a Olomouci a peníze použila na vyrovnání svých závazků vůči státu. Většinovým akcionářem bývalého největšího tuzemského výrobce surovin pro bionaftu, rostlinných olejů, pracích prostředků, mýdla a kosmetiky je společnost Český olej, která v ní drží 90,7 procenta akcií. Tu ovládala také skupina Via Chem, ale svůj podíl od ní převzali Jozef Kaán, Petr Líska a Ladislav Žák.

Setuzou se zabývá i soud

V souvislosti se Setuzou policie před několika lety obvinila podnikatele Tomáše Pitra, že poškodil akcionáře společnosti Českomoravská finanční a leasingová (ČMFL) v roce 2000, kdy působil jako předseda představenstva společnosti Agrocredit, tehdy vlastněné firmou ČMFL. Přes tuto společnost podle tisku zkrachovalá Investiční a průmyslová banka (IPB) ovládala severočeskou Setuzu.

Podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny z roku 2000 se minulý měsíc začal zabývat pražský městský soud. Uprchlý podnikatel Tomáš Pitr a další obviněný Michal Zouhar podle obžaloby vyvedli akcie obou firem ze společnosti Agrocredit, které tím způsobili škodu přesahující 700 milionů korun. Oběma hrozí až osm let vězení.