Recese v USA skončila, tvrdí Wall Street Journal

New York - Hospodářská recese ve Spojených státech amerických skončila. Tvrdí to alespoň většina ze 47 ekonomů dotázaných listem The Wall Street Journal. Americká ekonomika v současném ekonomickém cyklu poprvé klesla v prosinci 2007, ale v recesi je oficiálně až od poloviny roku 2008. Ve třetím čtvrtletí by měla americká ekonomika podle prestižního ekonomického listu vykázat nárůst o 2,4 procenta. Slova o oživení ekonomiky světové supervelmoci potvrzuje i tamní centrální banka (FED). Úvěry nicméně nechává levné i nadále, úrokovou sazbu na svém dnešním zasedání ponechala v nejnižším pásmu, tj. od 0 - 0,25%. Základní úrokovou sazbu prý bude nutné ponechat na nízké úrovni delší čas.

Prezident Národního úřadu pro ekonomický výzkum James Poterba ovšem zatím mírní optimismus. V úterý prohlásil, že čas pro stanovení oficiálního konce recese ještě nenastal. Přední poradce Bílého domu Larry Summers v pondělí prohlásil, že Spojené státy sice položily základy pro oživení domácí ekonomiky, ale toto oživení bude pomalé.

Americký prezident Barack Obama vidí i rizika, která by současný pozitivní trend mohla udusit. Upozornil, že ekonomika USA ještě není mimo nebezpečí navzdory známkám oživování investic a trhu práce. Nezaměstnanost v USA v červenci podle pátečních údajů překvapivě klesla o 0,1 procentního bodu na 9,4 procenta. To podle Obamy ukázalo, že nejhorší část ekonomické krize již možná skončila.

FED úrokové sazby nesnížil (zdroj: ČT24)

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí podle předběžných údajů klesla mírněji, než se předpokládalo. Hrubý domácí produkt USA se snížil v přepočtu na celý rok o procento po propadu o 6,4 procenta za leden až březen.

Krize navíc pomohla léčit chronický problém amerického hospodářství - obchodní deficit. Spotřebitelská poptávka se projevila nižšími importy a schodek za první pololetí klesl meziročně o více než 50 procent na 173 miliard dolarů. Pokud by se po zbytek roku vyvíjela bilance stejně jako za první pololetí, byl by celoroční deficit nejníže za posledních deset let. K tomu však zřejmě nedojde, protože dovozy už v červenci meziměsíčně zaznamenaly oživení.

Kurz amerického dolaru klesl vůči euru i jenu. Trhy na signály o oživení reagovaly spíše vlažně, čekaly totiž na vyjádření centrální banky ohledně cen úroků. FED ponechal klíčovou bankovní sazbu na rekordním minimu blízko nuly a zopakovala tak slib, že podrží sazbu nízko po delší dobu.

Quincy Crosby, ekonom:

„Právě teď jsme ve fázi stabilizace, je to takzvaný přelomový bod. Jediné, co teď FED nechce, je přerušit ekonomické zotavování. Musí si uvědomit, že je na trzích stabilnější situace, než tomu bylo před čtvrt rokem.“


Analytik Michelle Girard ovšem upozorňuje, že až začne FED sazby zvedat, půjdou nahoru velmi rychle. „Základní úroková sazba FEDu by podle všeho měla začít růst v průběhu roku 2010. Pro mnoho lidí bude ovšem překvapivé, jakou rychlostí dále poroste. Podle mého názoru se můžeme dočkat překročení pětiprocentní hranice do konce roku 2010,“ upozornil.