OP Prostějov se propadl do miliardové ztráty

Prostějov -  Největší česká oděvní firma OP Prostějov loni vykázala rekordní ztrátu 1,085 miliardy korun, v roce 2007 přitom byla v zisku 13,7 milionu korun. Tržby prostějovského Oděvního podniku v roce 2008 meziročně klesly o zhruba 550 milionů korun na 1,94 miliardy korun. Odbyt podniku významně zasáhly kurzové výkyvy a těžce zápolí s asijskou konkurencí, která využívá nesrovnatelně levnější pracovní síly. Osmdesát procent produkce OP míří na vývoz, proto ho rovněž poškodil pokles zahraniční spotřebitelské poptávky.

Předseda představenstva společnosti Milivoj Žák letos v květnu připustil, že oděvní firmu loni zasáhla odbytová krize. Auditorská firma BDO Prima CA ve výroční zprávě OP za rok 2008 upozornila na to, že vlastní kapitál OP v závěru loňského roku klesl na 27 procent hodnoty jeho základního kapitálu.

Prostějovská firma zaměstnávala ještě na začátku loňského roku více než 3 tisíce lidí a letos na jaře měla 2000 zaměstnanců. Firmu museli postupně opustit pracovníci poboček v Ostravě, Uherském Hradišti, Olomouci a Lošticích, které společnost uzavřela. Propouštění se nevyhnulo ani zaměstnanců mateřského závodu v Prostějově.

OP Prostějov se zabývá především výrobou pánské a dámské konfekce, kterou produkuje pod vlastními značkami i značkami zahraničních odběratelů. Podnik se nyní více zaměřuje na výrobu vysoce kvalitních obleků a kostýmů šitých zákazníkům na míru. Loni OP ušil asi 110 tisíc kusů takzvaných měřenek, letos by to mělo být 150 tisíc kusů.