Platební morálka evropských podnikatelů se horší

Praha - Platební morálka podnikatelů se horší po celé Evropě. Nejhůře splácejí své závazky ve Velké Británii. Riziko, že firmě obchodní partner neproplatí fakturu nebo to udělá pozdě, je tam oproti loňsku čtyřnásobné. Podnikatelé proto začali více ctít heslo „důvěřuj, ale prověřuj“. Své partnery častěji prověřují v úvěrovém registru a více také využívají pojistek.

Z Evropské unie je na tom s platební morálkou nejhůře Velká Británie, nejlépe naopak severské státy - Švédsko a Dánsko. „Krize samozřejmě způsobila zhoršení platební morálky u všech subjektů, které obchodují s odloženou splatností,“ říká ředitelka společnosti Atradius Markéta Stržínková.

Krize morálku zhoršila i v Německu, které je největším obchodním partnerem Česka. „Propojenost českých firem a průmyslu s německým je tak vysoká, že se obávám, že samozřejmě druhotná platební neschopnost (…) se přenese i díky tomuto do České republiky,“ obává se proto prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.

Platební morálka evropských podnikatelů se horší (zdroj: ČT24)

Sami čeští podnikatelé začínají také být opatrnější. V úvěrovém registru SOLUS nyní mnohem častěji než dříve nechávají prověřit své obchodní partnery. „Samozřejmě je tady cítit i jakási motivace ze stran společností obecně sondovat a mapovat trh - preventivně,“ říká mluvčí společnosti SOLUS Jan Piskáček.

Roste poptávka po pojistkách i jejich cena

Obranou proti horšící se platební morálce je pojištění pohledávek. To má v Evropě ale jen polovina podniků, v Česku je to dokonce ještě méně. „Zvýšil se zájem o pojištění. Naopak ochota pojišťoven, především komerčních, se snižuje odpovídajícím způsobem k tomu riziku,“ podotýká Stržínková.

Pojišťovna Atradius se s Hospodářskou komorou shoduje v tom, že se platební morálka ještě zhorší. Kvůli neochotě bank poskytovat provozní úvěry docházejí firmám peníze. Mnoho podnikatelů pak záměrně zpožďuje platby, aby na svých účtech neskončili v červených číslech.

Objem poskytnutých úvěrů
Zdroj: ČT24/ČBA